Обшуки в Армії SOS, кримінальна справа проти голови Ради волонтерів Міністерства оборони, бійка з волонтерами у Львові – все це сталося протягом цих вихідних. Самі активісти вказують на військову прокуратуру на чолі з Анатолієм Матіосом, який очолив наступ на волонтерів.

"До нашого складу прийшли люди, ніби-то хтось повідомив, що ми вивантажували там зброю. Ми користуємося цим складом не перший рік, постійно щось вивантажуємо, бо така наша робота. Але тут хтось "зателефонував". Нічого на складі вони не знайшли, але в цей же час люди з прокуратури намагалися "обшукати" дім одного з наших волонтерів, не маючи на це дозволу", - розповіла "Знай" про події п'ятниці 16 жовтня координатор Армії SOS у Дніпропетровську Аліна Михайлова.

Наступного дня групу волонтерів, які привезли допомогу бійцям АТО у Краматорськ, обшукали прямо в приміщенні готелю. Цього разу чоловік з автоматом наперевіс показав посвідчення працівника СБУ.

"З нами спілкувалися ніби зі злочинцями, досить нахабно й грубо. Питали, де наші батьки, чому ми не на парах в університеті, навіщо займаємося волонтерством. Невідомий чоловік зробив копії документів у всіх членів групи, відмовивши у поясненні, в рамках якої справи вони це робили", - сказала "Знай" Михайлова.

Наприкінці минулого тижня голова Волонтерської ради при Міністерстві оборони Давід Арахамія дізнався через журналістів, що його пов'язують з кримінальною справою про закупівлю пального для армії за завищеними цінами.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Справа триває понад півроку, але тут раптово з'ясувалося, що я також причетний до оборудки. Причому, звинувачують й в тому, що ми допомагали сім'ям волонтерського десанту, які займаються реформування Міністерства оборони", - розповів "Знай" Арахамія.

Доплату в 6-8 тисяч гривень отримують родини "волонтерського десанту" через фонд "Благочест'я", який збирає на це гроші просто в Інтернеті. Протягом останнього року фонд зібрав понад 1,1 млн. гр. на цю допомогу.

"Це наїзд на найбільший волонтерський фонд країни. За рік ми зібрали на потреби армії понад 80 мільйонів гривень, усі надходження та витрати доступні на нашому сайті, отже й запідозрити, що частина цих виплат була "корупційною рентою", як стверджують у пана Матіоса – повне безглуздя", - говорить Арахамія.

Читайте також: На Житомирщині військові побили жінку-волонтера (відео)

Хвиля активності правоохоронців проти волонтерів наробила неабиякого галасу в патріотичному середовищі. Активісти створили спільноту "Волонтерська в'язниця №1", де "допомагають прокурорам у шитті справ" й розповідають, які бюрократичні вимоги вони порушили під час допомоги армії. Менше ніж за дві доби спільнота набрала понад 600 учасників.

"Враховуючи вже далеко не поодинокі випадки інцидентів між волонтерами та правоохоронними органами – вважаю це дуже недоброю тенденцією. Волонтери вже зробили багато й хочуть допомагати армії й надалі. Звинувачувати їх за недоведеними фактами – щонайменше неправильно", - сказав "Знай" координатор одній з найбільших профільних організацій "Народний тил" Петро Вишиванець.

У розмові з журналістами волонтери згадують інциденти з правоохоронцями у Львові та Харкові. Вони сходять у тому, що це спланована акція дискредитації волонтерського руху.

"За всіма цими справа маячить головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Вчора ми довели цю інформацію безпосередньо до президента через його радника й колишнього волонтера Юрія Бірюкова. Очікуємо найближчими днями офіційну заяву. Розголос інцидентів здійснюємо виключно для того, аби "дати чиновникам по руках" у спробі замахнутися на тих, хто виконував й виконує в багатьох випадках їхню роботу", - підкреслює Араханія.

Коментувати інформацію волонтерів у військовій прокуратури відмовилися й порадили нам звернутися до відомства з офіційним запитом.

Читайте за темою: "В Україні зараз змагається "совок" з козацькою державою" - Арестович