Згідно з результатами останнього опитування Соціологічної групи "Рейтинг", якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку жовтня, то 20% виборців підтримали Блок Петра Порошенка "Солідарність", 15% – "Батьківщину", 14% – "Опозиційний блок", 10% – "Самопоміч", близько 6% – Радикальну партію Ляшка.

Чому саме такий рейтинг серед парламентських партій для "Знай" пояснює політолог Володимир Цибулько.

- В чому причина обвального падіння рейтингу "Народного фронту" Арсенія Яценюка?

- Падіння рейтингу Яценюка пов'язане з невдалою діяльністю уряду. Реформи йдуть тільки в декількох відомствах, наприклад, Мінюсті. З іншого боку, є Арсен Аваков і МВС. Там повний розрив свідомості! Є і нова поліція, і стара неефективна міліція. Вони існують в межах одного поля. Це нонсенс. Яценюк на рівні риторики був лідером реформ, а коли дійшло до справ – не вийшло.

Читайте також: "Осінню на Україну чекає фестиваль популізму, але не Майдан" - політолог Чижов

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

- Чим викликаний ренесанс рейтингу Тимошенко?

- Відбувається перетікання електорату від "Народного фронту" назад в "Батьківщину". Вона не задіяна у виконавчій владі, присутня в політиці через депутатство. Це дає їй трибуну і можливість маневру. Вона вичікує, коли влада наробить помилок. Нічого не робити – це теж тактика.

- "Опоблок" росте. Чому?

- Перше - гра на помилках влади. Друге - опора на ядерний електорат Партії регіонів. Він нікуди не дівся. Особливо це помітно в регіонах Донбасу, де українська влада прийшла, але не навела ладу. Якби, наприклад, влада заарештувала Добкіна і всіх інших, то ренесансу "Опоблоку" не було б. Але для частини президентської адміністрації колишні "регіонали" здаються найбільш оптимальними партнерами для співпраці.

Третє - "Опоблок" займає нішу лівої партії. Їхня проблема в тому, що вони москвофіли, а це обмежує їх в 10%. Саме така частка громадян не вважає незалежність України цінністю. Це прикро, але реальність така. Ці люди платять податки, отримують пенсії, але стиха зневажають Україну.

Читайте також: БПП "Солідарність" - аморфна структура, у грудні нас чекає криза - політолог

- Чому відносно стабільна Радикальна партія і "Самопоміч"?

- "Радикали" більш націлені на результат. Вони вільніше себе ведуть, ніж "Самопоміч", яка будує імідж партії малого і середнього бізнесу. "Радикали" вдало опираються ще й на потенціал вулиці. Подібний стиль може дозволити собі тільки "Свобода".

- Як вдається "Солідарності" продовжувати лідирувати?

- Партія влади завжди існує. Вона має 15% бюджетників, які за неї голосуватимуть.

Крім того, є переконання, якщо не "Солідарність", то державу віддадуть реваншистам з "Опоблоку". Бачимо як технічного грає влада. Випускають Олену Бондаренко в ефір, щоб перелякати людей поверненням "регіоналів". З точки зору політтехнології, це правильний крок. "Опозиційний блок" працює на рейтинг "Солідарності".