Кабінет міністрів України схвалив концепцію судової реформи, за якою суддів набиратимуть на конкурсній основі за принципом поліції. Про це повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу, 21 жовтня, передає ЛІГА.net.

За його словами, лише за такої умови українські суди зможуть стати незалежними і здійснювати правосуддя "не іменем долара США, а іменем України".

Прем'єр зазначив, що судова реформа, яку пропонує уряд, полягає в необхідності повного перезапуску всіх судів.

"Це означає, що в Україні мають бути набрані нові судді - за тим же принципом, за яким була сформована нова національна поліція України", - пояснив він.

За словами Яценюка, реформа складається з чотирьох елементів, першим з яких є перезавантаження судової системи, обрання нових суддів на прозорому і незалежному конкурсі і формування нових українських судів.

Популярні новини зараз
"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Другий елемент реформи - формування трирівневої судової системи, яка включає місцеві суди, апеляційні суди і Верховний суд.

"Левова частка справ повинна вирішуватися в місцевих судах і не тягнутися десятки років в апеляційних, спеціалізованих судах та у Верховному суді", - сказав прем'єр.

Читайте також: ВРЮ відмовилась звільняти суддю, який переслідував майданівців

"Третій елемент. Сьогоднішні органи з контролю над суддями не позбавлені політичного впливу. Тому третій елемент нашої реформи передбачає повне позбавлення політичного впливу як Вищої ради юстиції, так і інших органів, які проводять контроль судової системи, обрання суддів і їх призначення", - сказав він.

Четвертий елемент судової реформи, за словами Яценюка, полягає в тому, що структура і система судів повинні визначатися виключно законами України.

Нагадаємо, Арсеній Яценюк заявив, що за результатами люстраційної перевірки, 42% вищого керівництва центрального апарату ДФС мають бути негайно звільнені.