Президент Сирії Башар Асад цього тижня відвідав Москву, де провів переговори з президентом РФ Володимиром Путіним. Візит Асада до Росії раніше не анонсувався.

Про варіанти майбутнього вирішення сирійського конфлікту для "Знай" розповідає Сергій Данилов, експерт Центру близькосхідних досліджень.

- Що відбувається в Москві по сирійському напрямку?

- Передбачається, що з деякими організаціями Асад вестиме перемовини про допуск їх в уряд. Це означає збереження фактичної влади Асада з деякими косметичними змінами. Такий варіант "штовхатиме" Москва.

Читайте також: Путін спробує поміняти Сирію на Україну - політолог

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

- Ця нехитра маніпуляція вирішіть проблему?

- Малоймовірно. Бо Асад і його люди в армії та спецслужбах - частина проблеми. Можливо, буде нова Женева, де вже проходили переговори Асада та опозиції. Та дуже сумнівно, що там можуть знайти успішну формулу для примирення.

- Який варіант був би найбільш оптимальний для Сирії, на ваш погляд?

- Все йде до федералізації. Будуть щонайменше три автономні сектори з алавітів, курдів та арабів-сунітів під формальним дахом держави Сирія.

- Перехідний період, коли Асад буде "відповзати" від влади, можливий?

- Річ в тім, що позиція Туреччини до Асада стає дедалі жорсткішою. Цьому сприяє інформація про те, що курди, за підтримки та модерації Москви, співпрацюють з режимом Асада. У Туреччині зараз все гучніші заяви, які раніше були непомітні. Їх суть: "Москва воює з ісламом"! Відносини між Анкарою та Москвою на дуже низькому рівні. Не виключаю, що може бути якась перехідна форма правління в Сирії. Але для цього треба тиснути на всі сторони конфлікту ззовні.

- Політичне рішення взагалі можливе?

- Багатьом здається, що можливе тільки військове вирішення. Ясно, що має бути й політичне. Всі думають про майбутню конструкцію державного механізму Сирії. Та тут багато динамічних чинників. Наприклад, як розвиватиметься ситуація з "Ісламською державою".

- Хто може провести наземну операцію?

- Не виключено, що росіяни наполягатимуть на тому, щоб курди були бойовою силою, яка воюватиме на землі проти "Ісламської держави". Та, якщо так і трапиться - це тільки додасть пального до близькосхідного багаття.

Читайте також: У Сирії Путін перевіряє реакцію Заходу - Шмулевич

- Скільки потенціалу у цієї війни, бо важко інтенсивно воювати безкінечно довго?

- Росія поки витягує логістику війни. Думаю, з часом ставатиме важче і важче. Доставка повітрям дуже затратна. Зараз росіяни докуповують вантажні кораблі, які потрібні для забезпечення війни в Сирії морем. Виявилось, що з цим серйозна проблема. Вже є перші втрати. У мене враження, що сторони воюють якщо не з останній сил, то у великому перенапруженні.