Сьогодні в Україні проходять місцеві вибори, де українці виберуть нову владу в районні та обласні ради, а також нових очільників місцевих влад. Чи зміниться Україна після виборів, в інтерв'ю "Знай" розмірковував політолог Ярослав Макітра.

- Як зміниться політична ситуація в Україні після місцевих виборів?

- Від результатів місцевих виборів залежатиме стабільність парламенту. Якщо "Самопоміч" і "Батьківщина" покажуть високий результат, то зможуть пришвидшити розвал коаліції. Чого давно хочуть.

Тоді будуть дострокові парламентські вибори. З одного боку це може підкосити країну, а з другого боку політика почне очищуватись. Стане невигідно купувати місця у списках, партії бізнес-проекти стануть просто неокупними.

Читайте також: Деякі патріотичні сили проголосили "війну" президенту

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Щодо роботи на місцях, то все залежить від результатів. Діюча виборча система недосконала, але ряд нововведень створює умови, що місцева влада буде перезавантажена. Причому серйозно. Зараз на багато важче купити місце у виборчому списку, бо власне затвердженого виборчого списку наперед немає.

Зараз свою перемогу треба виборювати на округах. А такі люди вже давно не нюхали пороху справжньої політичної боротьби. І нехтуючи боротьбою, думаючи, що їх всі знають і за них проголосують, можуть просто пролетіти.

Читайте також: Головна мета місцевих виборів – захист інтересів олігархів

Соціологія показує, що нема жодного регіону, де б якась політична сила могла одноосібно сформувати більшість. Тому будуть різнокольорові місцеві органи влади. Буде чимало різних політичних консультацій, торгів, конфліктів.

- Нова місцева влада може бути ефективною?

- Є загроза політичної боротьби на місцях. Якщо раніше такого не було, то тепер буде. Виборцям теж тепер треба вчитися у нових реаліях.

За новим законом, у них є змога відкликати обраних депутатів. Цим можуть користуватися політичні опоненти. Тому різні політичні сили будуть об'єднуватися між собою, щоб формувати більшість. В Україні буде 25 міні і макро-парламентів.

- Порошенко сказав, що після місцевих виборів почне кардинальні реформи в країні.

- Він це сказав, певно через те, що після місцевих виборів може якісно оновитися місцева влада. Зараз у великій частині областей ситуацію контролюють регіонали.

А до нової влади у людей завжди більше довіра. Це створює умови для пришвидшення реформ.