В Україні вибори пройшли за новим законом "Про місцеві вибори". Всього українці обирали депутатів у 10 778 місцевих рад. У великих містах будуть другі тури на виборах мерів.

Найбільша інтрига в Дніпропетровську, де представник групи "Приват" Борис Філатов протистоїть екс-регіоналу Олександру Вілкулу.

Про особливості та несподіванки на місцевих виборах "Знай" поговорив з політологом Костем Бондаренком.

- Які, на ваш погляд, несподіванки від виборів?

- Перше: влада поводить себе не по-джентельменськи, використовує весь комплекс дій, за який вона критикувала попередників – зрив виборів чи робота з адмінресурсом. В містах Донбасу, де влада програє, вона просто зірвала вибори.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Друге: ренесанс "Свободи".

Третє: просування партії "Самопоміч" на схід України.

Читайте також: Люди не пішли голосувати через непрозору і незрозумілу систему виборів

- Чим це пояснюється?

- Відбувається переосмислення влади і опозиції. Влада втрачає свій авторитет, тому електорат починає перетікати під інші політичні сили.

- Наскільки правильна неучасть у виборах політсили Арсенія Яценюка?

- Якби він взяв участь у виборах і продемонстрував повний провал, то це не принесло б нічого, крім проблем. Всі чудово бачать, що у нього падіння рейтингу дуже швидкими темпами. Тому неучасть у виборах - об'єктивний і зрозумілий крок.

- "Опозиційний блок" буде впевненіше себе почувати?

- У "Опоблоку" є шість областей, де він на першому місці. За попередніми даними, "Опоблок" потрапляє у Вінницьку і Житомирську облради, в Києві в міськраду. Це дуже серйозних рух в напрямку просування зі сходу до центру України. Для партії це хороша тенденція.

Читайте також: "Опоблок" зажадав перерахунку голосів у Києві

- Які шанси в кандидатів в Дніпропетровська, де буде головна інтрига?

- За моє інформацією, у Вілкула зараз близько 37%, а у Філатова – 34%. Тут все залежить від того як розійдеться електорат Загіда Краснова, який на третьому місці. Також багато залежатиме від того, хто буде переконливішим у другому турі. Проти Філатова може зіграти занадто агресивна риторика. Дніпропетровськ втратив багато людей на війні і навряд чи хоче продовження. Вілкул не такий категоричний по ситуації в Донбасі. Побачимо.

- Що буде в Одесі?

- Боровий людина в місті нова. Його представив Саакашвілі і сказав: голосуйте за нього! Це кіт в мішку. В Одесі до Труханова по різному ставляться, але коли їм спускають парашутиста, як основного конкурента колишнього мера – для одеситів це не варіант. Не забуваймо, що у людей там своя регіональна субідентичність. Зараз в Одесі, за словами влади, в Труханова 48%, за іншими підрахунками – 53%. Влада намагається переконати Труханова йти на другий тур. Труханов вагається, бо з одного боку перемога, з іншого – можливі репресії. Водночас, Саакашвілі треба показати, що він контролює ситуації в місті, тому йому треба другий тур.