В Україні пройшли місцеві вибори за новим законом "Про місцеві вибори". Всього українці обирали депутатів у 10 778 місцевих рад. У великих містах передбачено другий тур на виборах мерів.

Про значення і наслідки місцевих виборів для української політики "Знай" говорить політолог Антон Круть.

- Що було знаковим на цих виборах?

- Перше: неочікуваним для багатьох став рейтинг "Свободи". Більшість аналітиків вважали, що після подій під Радою популярність партії впаде. Ставка на фронтовиків і людей, причетних до війни, дала позитивний для "Свободи" результат. Це тривожний сигнал для влади, який показує серйозність протестнних настроїв.

Друге: провал Радикальної партії та невдала компанія для "Батьківщини". Виявилось, що тема тарифів хоч і болюча, але не головна. Люди хочуть реформ. До хиб Тимошенко можна віднести зарозумілість її риторики, яка для сільського електорату незрозуміла.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

Третє: "Самопоміч" на сході України набрала достатньо багато.

Четверте: БПП "Солідарність" має середній результат. Це прийнятно для Адміністрації Президента.

Читайте також: У Дніпропетровську зберігається інтрига на виборах - експерт

- Як зрозуміти результат "Опоблоку"?

- Літом вони могли розраховувати на більшість у місцевих радах півдня та сходу. По результатах видно - мають лише відносну більшість. Це зв'яже їх в базових регіонах. Не секрет, що Фірташ і Ахметов поділять "Опоблок" між собою. Зараз вже за першим закріплені Київ та Одеса, тоді як решту, включно з Донбасом, забере собі Ахметов. Загалом для них кампанія була невдала.

Читайте також: ПАРЕ: Міжнародні виборчі стандарти дотримувалися, але були недоліки

- Чим зумовлена перемога Труханова в Одесі?

- Швидко розкрутити Боровика до перемоги – надскладна задача. Про Труханова говорять, що він має неформальне сприяння від Яценюка. У будь-якому випадку, Труханов орієнтуватиметься на чинну владу. А от у Дніпропетровську буде дуже гостре протистояння. На конфлікт накладається протистояння між родиною Вілкулів та групою "Приват".

- Чим можна пояснити затягування з підрахунком і оприлюдненням результатів?

- Проблема в законі, який дуже заплутаний. В Україні не діють постійні виборчі комісії. Є ситуативні групи, яких треба вчити в процесі. Не завжди виходить у людей швидко навчитись.

- Які наслідки виборів для політичного життя на період до кінця року?

- На рівні риторики знімається питання дочасних виборів. Вибори не показали якихось кардинальних змін в розкладі суспільних і політичних сил, тому у Яценюка та Порошенка є вагомий аргумент за збереження діючої Верховної Ради.