У четвер, 5 листопада, Вища рада юстиції прийняла рішення про внесення подання про звільнення за порушення присяги Кірєєва Родіона Володимировича з посади судді Печерського районного суду міста Києва за порушення присяги. Про це повідомили в прес-службі ВРЮ.

Як відзначив за результатами засідання голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, рішення ВРЮ ґрунтується на висновках Європейського суду з прав людини у справі "Тимошенко проти України".

"Це відкриває шлях до вирішення питання про відповідальність усіх суддів, у діях яких рішеннями ЄСПЛ було констатовано порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", - сказав голова ВРЮ.

У прес-службі ВРЮ нагадали, що 5 серпня 2011 року Печерський районний суд м. Києва виніс постанову про зміну щодо підсудної Тимошенко Ю.В. запобіжного заходу з підписки про невиїзд на тримання під вартою. Постанову мотивовано тим, що підсудна відмовлялася відповідати на запитання суду, зокрема повідомити адресу місця проживання, чим перешкоджала встановленню обставин у справі, а також запізнювалася на судові засідання, виявляла публічні прояви неповаги до суду, тому суд дійшов висновку, що, перебуваючи на волі, підсудна може ухилитись від правосуддя та виконання процесуальних рішень.

Читайте також: За арешти активістів Євромайдану проти судді Калиниченко відкрито справу

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Як зазначив Європейський суд, не було встановлених законом підстав для взяття підсудної Тимошенко під варту, головною підставою для взяття заявниці під варту було її ймовірне перешкоджання встановленню істини у справі та її зневажлива поведінка, а тому позбавлення заявниці свободи впродовж було свавільним та незаконним.

Зазначимо, що до ВККСУ та ВРЮ надійшло понад 800 звернень громадян, народних депутатів України та інших осіб стосовно перевірки дій судді Печерського районного суду міста Києва Кірєєва.