Другий тур виборів мера проходить соьогодні майже в усіх українських містах, окрім Харкова, Тернополя, Одеси. Там кандидати в мери набрали більше 50% голосів. Політолог Віктор Небоженко в інтерв'ю "Знай" розповів про можливі результати виборів у найбільших містах України.

- Якими можуть бути результати виборів у Києві враховуючи, що чимало киян вважають діючого мера Кличка неефективним?

- Ніхто не претендує на його місце. Він слабкий, але при тому Борислав Береза теж не тягне на альтернативного мера. Тому виграє Кличко, хоча всі розуміють, що "великого" мера з нього нема. Президент Порошенко робить таку ж помилку, як колись Янукович.

Читайте також: Філатов заручився підтримкою "Самопомочі" і "Батьківщини"

Коли він бачив, що ніхто із імовірних кандидатур не проходить, просто тупо призначив Олександра Попова головою Київської Адміністрації. Але коли піднявся Майдан — Попов виявився дуже слабким. Така сама ситуація зараз із Кличком. Якщо щось розпочнеться в Києві, Кличко не користується такою популярністю, щоб зупинити якісь процеси.

А от бути мером в мирний час, маючи потужну команду або професіоналів або злодіїв - це досить реально. Подивимось, що вибере Кличко.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

- Андрій Садовий теж не став мером з першого разу. В другому турі поступиться Руслану Кошулинському?

- Садовий із "Самопоміччю" йде на президентську компанію дострокових президентських виборів. Тому Адміністрація Президента робить все через суперників Садового, щоб він отримав меншу кількість голосів. І не тільки через Кошулинського.

Сам Кошулинський дуже втомився у "Свободі", один із не багатьох пішов на війну тоді, коли вона ще не була хлібним місцем. Провів там півроку у самих страшних умовах. Але йому не вдасться перемогти Садового, бо за ним стоїть досить потужна підготовка. У Кошулинського всього цього нема.

- У Дніпропетровську хто кого обійде — Філатов Вілкула чи навпаки?

- Адміністрація Президента із погодженням з Адміністрацією Кремля здала це місто Олександру Вілкулу. Але там сидить дивний українець Коломойський. Він дуже боїться, що Вілкул захопить Дніпропетровськ - це дуже необхідно Кремлю.

Читайте також: 22-річний студент став наймолодшим сільським головою в Україні

Коломойський кинув всі сили, не дивлячись на арешт Корбана на те, щоб Вілкул, як прибічник Путіна, мером не став. Перед тим кинув мільйони доларів на створення добровольчих батальйонів з бідних українців, які просто своїми кігтями і тілами захищали територію України. Тому швидше за все Коломойський і переможе.

- Якою буде ситуація по Запоріжжю?

- Запоріжжя - частина цього плану по здачі великих десяти міст на користь Опозиційного блоку. Взамін вони обіцяють не повставати і не критикувати Адміністрацію Порошенка. Тому в Запоріжжі буде людина із Опозиційного блоку.

В цьому сенсі Запоріжжя для України пропаде. Маріуполь так само був зданий, але до кінця цей план не реалізувався через 5-7% українських патріотів. Вони вийшли і прямо заявили про свої пріоритети.

Не писали петиції в АП, а просто взяли і зірвали передачу Маріуполя Партії регіонів. У Запоріжжі така ситуація повторитись не може, тому Україна це місто програла. Як і Харків.