Тарас Чорновіл стверджує, що екс-"регіонала" Олега Калашникова прибрали представники кримського криміналітету

- Олег Калашников не був політичною постаттю. У самій Партії регіонів вважали за принизливе навіть руку йому подавати. Крім хіба що відвертих відморозків, які жили за принципом: "Бей журналистов! Это не зазорно, это почетно". У партійний список "регіоналів" 2006 року його спеціально поставили, як гадали, на непрохідну позицію. Та партія несподівано набрала вдвічі більше голосів, і він опинився у Раді. Я категорично був проти того, аби ставити його в список, інші теж. Він був людиною одіозною. Але "згори" надійшла команда, що його потрібно поставити.

Чим покійний займався в Партії регіонів? Які справи йому доручали?

- Він займався організацією платних мітингів, які супроводжувалися великими шумовими ефектами – з криками, істериками, божевільними бабцями. Оце він умів робити. Його люди влаштовували рейвах під судом, в яких розглядали справу Юлії Тимошенко, та інших схожих місцях. При цьому Калашников займався відвертим здирництвом. Рахунки виставляв у п'ятикратному розмірі. Але вказівка платити йому надходила згори, від Януковича. Тому ослухатися ніхто не смів. За відверто брудне ставлення до фінансів Калашникова в партії всі ненавиділи.

У політичну версію цього вбивства не вірите?

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

- В Україні не мстяться політикам. У нас нема такої традиції. Крім того, про Калашникова всі давно вже забули. Єдине, про що він міг свідчити, це проплати Антимайдану. Кажуть, журналістка СТБ Ольга Червакова, яку Калашников кілька років тому побив під Верховною Радою, подала запит в Генпрокуратуру. Цікавилася, чому його досі не викликають на допити і справа стоїть. Черваковій пообіцяли, що його допитають. А за кілька днів його вбили.

Матеріал по темі "Михайла Чечетова довели до самогубства. Фатальний дзвінок, думаю, був із Москви"

Дехто каже, що Калашников погодився дати важливі свідчення. Не думаю, що він міг багато розповісти. Його вбивство більше схоже на кримінальну розборку, ніж на ліквідацію цінного свідка. Ліквідація - це зазвичай або імітація самогубства, або аварія. Щоб ніхто не почав шукати, кому це було вигідно. А його не ховаючись розстріляли на вході до квартири.

Якими можуть бути кримінальні версії цього вбивства?

- Калашников категорично не любив повертати боргів. Він був схильний до особливо жорстокої поведінки. За цією людиною були зґвалтування, побиття, здирництво, рекет. Повний набір зразка 1990-х років він переніс у 2000-ні роки. Калашников був бандитом, а не політичною постаттю.

Багатьом людям він покалічив життя. Співробітниці, які працювали в його фірмах і організаціях, неодноразово скаржилися на зґвалтування, хоч і боялися звертатися до міліції. До мене приходило кілька жінок - жертв зґвалтувань. Просили, аби я допоміг якось його покарати. Щодо однієї жінки була лише спроба. Брат її врятував. Я знаю про трьох зґвалтованих ним жінок. Але думаю, їх було значно більше.

Проте все ж імовірнішим у його вбивстві мені видається кримський слід. Його прибрали по-кримськи, а не по-донецьки. "Донецькі" можуть вивезти в ліс, катувати, тероризувати. А кримські, якщо ти не йдеш на контакт, тупо тебе застрелять.

Згадайте 18 лютого 2014 року, тітушок у Маріїнському парку. Це були кримські бандити, махровий криміналітет. Їх мали проплатити. Не думаю, що їх завозив туди сам Калашников. Це робилося на іншому рівні. В Криму ними, очевидно, займався Анатолій Могильов (екс-міністр внутрішніх справ, а згодом голова Ради міністрів Криму. – "Знай"). Мабуть, єдиним, хто ставився до Калашникова нормально, бо вважав, що "такіє люді нужни", був Віктор Янукович. І Калашников цим користувався. Перехоплювати грошові потоки – це був його талант. Він сів на всі антимайданівські потоки. До столиці позвозили не хуліганів чи нещасних бабусь-бюджетниць, а професійних кримських бандитів. 18 лютого, коли до Маріїнки рушили сотні мітингувальників, міліція стримувала кримських тітушок, які кидалися рвати людей. Плюс, для них ще завезли наркотики.

Читайте також Перед самогубством "регіонал" Пеклушенко продав картини і антикваріат

Але 18 лютого проплатити їм не встигли. Почалася велика бійня. 19-го була розгубленість, а 20-го – розстріл і падіння влади. Природно постало питання, а хто ж нам тепер заплатить? Коли почали шукати крайніх, вперлися в Калашникова. А ця людина ніколи не віддавала боргів. Тому бандити з Криму пробралися до Києва і почали шукати його.

Кажуть, що розстріл під квартирою був "показовим". Насправді, це означає, що стріляли не свої, а чужі, які просто знайшли адресу його помешкання. Рівень сум, за які вбивають "кримські", на порядок нижчий за планку "донецьких". Ці починають розшукувати, викрадати людину і катувати її, починаючи від 10 тисяч доларів. Кримський криміналітет жорстокий і дикий. Ці й за сто доларів можуть убити.

Я правильно зрозуміла, що Калашников був приятелем чи особливо довіреною особою в Януковича?

- У Партії регіонів були й інтелігентні люди. Приміром, Едуард Прутнік, який заявляв, що з такими бандитами, як Калашников, не можна мати справи. 2004 року Калашников зумів вийти на Януковича, коли це ще легко було зробити. Янукович не входив у суть справи, хто там є хто. Йому Калашников сподобався. Той йому доказував: "Да я могу все! Да у меня мильйон человек под ружьем! Да у меня же "Общевоинский союз". Да я же офицер!" Оці понти він гнав страшно. Багато шуму, багато крику. А в Януковича інтелект обмежений, і це спрацювало. Він дав вказівку проплачувати все, що скаже Олег Калашников.

Це правда, що покійний займався контрабандою автомобілів?

- Працюючи в Головному управлінні розвідки, він порушив усі неписані правила своєї професії. По-перше, він крисятничав – займався контрабандою. По-друге, виїзд будь-якого розвідника за кордон відбувається за спеціальними домовленостями з розвідкою країни, яка приймає "гостя". Попереджають: до вас їде наша людина на лікування, відпочинок чи закупи. Вона не буде шпигувати. Ви даєте дозвіл в'їхати на територію? Ви не арештуєте її? Лише так розвідники можуть бувати за кордоном у приватних справах.

Калашников, відповідаючи за кадри в службі зовнішньої розвідки, їздив до Німеччини ганяти машини. Провозив їх в Україну без мита, показуючи свою корочку, і тут потім спекулював. Німці його одразу схопили. І він здав їм усю українську резидентуру - все, що тільки міг.

Потім він так само попався на контрабанді в Росії. Росіяни зазвичай таких людей ловлять, а тоді розкручують на вербовку. Після цього випадку його з розвідки тихенько поперли. Але справи до кінця не довели. Хтось його відмазав.

Чому за часів Ющенка справу щодо нього не довели до кінця?

- Думаю, зорієнтувалися, що його можна буде використовувати проти Тимошенко. А, може, "регіонали" тупо заплатили за нього гроші. За Ющенка система була продажна, а сам Ющенко був нікчемою.

Міг Калашников працювати на розвідку сусідньої держави?

- Не знаю. Але не думаю, що він годився для таких речей. Не той масштаб. Усе, що він знав, - уже здав Росії. Нової інформації він не мав. Після цього Калашником став їм не потрібний. Хіба що був корисний як дестабілізуючий фактор і скандаліст.