Екс-президент України Віктор Янукович визнав в інтерв'ю ВВС, що він частково несе відповідальність за вбивства під час придушення протестів у Києві у лютому 2014 року.

У своєму першому інтерв'ю західним ЗМІ від початку конфлікту на сході України пан Янукович сказав кореспонденту ВВС, що ніколи не віддавав наказ відкривати вогонь по учасниках акцій протесту, але доклав недостатньо зусиль для того, аби припинити кровопролиття.

"Я був противником, категоричним противником, кровопролиття. Я вважав, що жодна влада не варта краплі крові людей. Тому я був проти того, аби пролилася кров в Україні. І я зробив усе, щоб в Україні не було війни", - сказав він.

За словами Віктора Януковича, чинна українська влада не розслідує події на Майдані.

"Я звернувся зараз у Генеральну Прокуратуру з проханням, щоб ці матеріали розслідування публічно могли демонструвати суспільству, тому що суспільство не знає, що розслідування фактично ніяке не ведуть. Минуло півтора року. Навпаки, знищують усі сліди тих злочинів, які скоєні на Майдані", - заявив колишній президент.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Відповідаючи на запитання, чи готовий він повернутися до України, аби нести відповідальність за події на Майдані, пан Янукович сказав, що не віддавав наказу стріляти по мітингувальниках.

"Я ніяких наказів не давав. Це не мої повноваження, по-перше. По-друге, я публічно говорив, що я проти застосування сили, тим більше - стрільби. Я проти кровопролиття, я про це постійно говорив. Але. Працівники правоохоронних органів виконували свої обов'язки згідно з чинними законами, тому вони мали право на застосування зброї у тих випадках, коли це передбачено законом", - сказав Віктор Янукович.

"І в яких випадках вони його застосовували, а в яких не застосовували - у мене цих фактів немає", - додав він.

Повалений президент назвав війну на сході країни кошмаром, який став реальністю. А анексія Криму Росією, за його словами, - це трагедія, якої б не сталося, якби він був президентом.

Він вважає перспективу повернення Криму Україні не надто реалістичною: "І люди, головне, кримський народ, 90% населення Криму проголосували за вихід з України. Я вважаю, що це дуже погано. Але це наслідок того, що зробив Майдан. Це наслідок того радикального націоналістичного руху, який налякав населення Криму, яке традиційно було проросійським".

Віктор Янукович також висловився щодо того, що зараз відбувається на сході України: "Взагалі, я вважаю, що усе, що зараз відбувається на Донбасі, це геноцид. Геноцид населення Донбасу".

При цьому він висловив упевненість у тому, що Донбас, значну частину території якого контролюють озброєні прихильники самопроголошених ДНР і ЛНР, повинен залишатися у складі України.

"Якщо Київ хоче, щоб Донбас залишився в Україні, - а я за це; я за те, щоб Донбас залишився в Україні, - то потрібно сідати за стіл переговорів, зробити все, що завгодно, досягти компромісу, домовитися і почати виконувати Мінські угоди. Заслуга Росії - у тому, що відбулися мінські угоди", - сказав пан Янукович.

Екс-президент також закликав США і ЄС змусити Київ вести прямі переговори з лідерами прихильників самопроголошених республік: "І сьогодні Європа, Сполучені Штати Америки, які безпосередньо впливають на Київ, повинні змусити Київ сісти за стіл переговорів з представниками Донбасу і виконати мінські угоди".

Читайте також: Порошенко хоче люструвати Януковича "по-новому"

Говорячи з ВВС на інші теми, Віктор Янукович заявив, що не привласнював державних грошей і не ховав статки на рахунках у закордонних банках.

Його розкішний особняк у передмісті Києва, який відкрили для відвідувачів після його втечі до Росії, за словами колишнього голови держави, йому особисто не належить. Платежі на мільйони доларів, витрачених на облаштування комплексу, він називає "політичними технологіями".

Колишній президент зазначив, що зараз значну частину часу проводить у Ростові, але змушений пересуватися по Росії, його постійно супроводжує охорона: "Як і раніше небезпека або загроза моєму життю є актуальною, тому заходи безпеки вживаються всілякі, і я змушений жити у таких умовах".

Він висловив надію, що коли-небудь зможе повернутися на батьківщину.

Віктора Януковича усунули від влади у лютому минулого року на тлі багатомісячного протистояння з опозицією, яке обернулася загибеллю більше ста людей. Після того колишній голова держави втік до Росії. Його та його оточення розшукує Інтерпол.