Триває спецоперація силовиків із затримання бійців "Правого сектора", які переховуються у горах Закарпатської області. Хлопці брали участь у конфлікті із міліцією Мукачева та людьми місцевого бізнесмена-контрабандиста та народного депутат Михайла Ланьо.

Конфлікт трапився 11 липня. У результаті стрілянини між бійцями "Правого сектора" та найманцями нардепа загинуло двоє людей. "Правий сектор" стверджує, що хотів перекрити контрабандні потоки, які контролював Ланьо. Той звинувачення заперечує.

Лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош заявив, що не буде переконувати бійців ПС, які брали участь в перестрілці в Мукачевому, складати зброю. Непокоїться за їхні життя і безпеку.

Чи вийшли бійці ПС із оточення і що з ними може статися далі, в інтерв'ю "Знай" розповів керівник Українського Добровольчого корпусу Андрій Стемпіцький з позивним "Летун".

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Бійці закарпатського Правого сектору досі перебувають в оточенні силовиків?

- Вони вийшли із оточення і попрямували у безпечніші місця, щоб їх не вбили. Їх продовжують шукати по горах. Великі колони війська переміщаються із сіл до сіл, конфліктують з місцевими людьми, проводять спецоперації і таке інше. Ми переконані, що хлопців хочуть вбити. Вони багато чого знають такого, що для всіх було би добре, якби вони були не живі.

Читайте також: Зустріч "Правого сектора" з Ланьо організував співробітник СБУ

Може здадуться, бо переховуватися по кілька місяців нелегко?

- Ми цей варіант розглядали. Два хлопці здалися і вже дають свідчення. Вони у Києві, арештовані на два місяці. Але в нас нема ніяких гарантій на об'єктивне розслідування або справедливе правосуддя. Бачимо, яка в нас судова система і взагалі система силових органів. Вона абсолютно не змінилася із часів Януковича. У нас нема гарантій, що ті хлопці залишаться живими.

У вівторок, 21 липня, відбудеться з'їзд політичного руху "Правий сектор". Будемо приймати рішення, як далі діяти й боротися в Україні. Однозначно, ситуація, яка нині склалася в Україні, починаючи від зрадницьких дій президента, Верховної Ради - і до старої прогнилої системи із правоохоронців і прокуратури, далі тривати не може.

Але небезпечно було вести стрілянину на мирній території.

- Навіть нема мови. Стрілянина на мирній території ні до чого хорошого не призводить. Всі згідні. Але це у хлопців був крайній спосіб самозахисту на той момент. В цій історії чимало перекручень. Мовляв, хлопці зі зброєю прийшли боротися проти контрабанди. Вони зі зброєю проти контрабанди не боролись.

Читайте також: Ярош закликав силовиків не виконувати накази влади

Зі зброєю вони були тільки тоді, як їх поставили перед умовою, що або "ви, рєбята, припиняєте, або ми будемо відстрілювати вас і ваші сім'ї". Їх почали вбивати, а вони почали відстрілюватися. Це наче природно, але загалом недобре, що зброя використовувалася на такій відстані від зони бойових дій.

Але якби на Закарпатті була інша ситуація і сотні озброєних бандитів не ходили б вільно там, де ходили, наші хлопці теж не використовували б зброю. Треба дивитися у корінь проблеми.

Центральне керівництво знало, що закарпатський підрозділ збирається перекривати контрабандні потоки в регіоні?

- Ми це знали, бо перекривати будь-яку контрабанду є політичним обов'язком хлопців. Вони цим займаються. Нічого незвичайного вони не робили.

Закарпатський губернатор Москаль заявив, що бійці "Правого сектора" мають по дві-три судимості.

- Це абсолютна брехня Москаля, як і все інше, що він там говорить! Там навіть нічого коментувати. Це абсолютно дешева і тупа брехня! Хлопці із ПС на передовій були із квітня місяця минулого року. А де перебували й перебувають досі несудимі і законослухняні чиновники, сбушники, міліція? Вони жодного разу не були у зоні бойових дій.

А частина з них у Донецькій і Луганській області та Криму перейшли на бік ворога і стали зрадниками держави. Вони ж були несудимі і надзвичайно чисті перед законом. Навіть представляли цей закон. Тому це маніпулювання думкою людей, щоб налаштувати їх проти "Правого сектора".

Значна частина людей підтримує "Правий сектор", а інші кажуть, що і ви були неправі.

- Ніхто не каже, що ми 100% праві. Але є момент крайньої необхідності свого захисту і захисту своїх сімей. Хлопці не збиралися воювати проти міліції. Виявилось, що з бандитами в один ряд стала міліція. Причому озброєна, в тому числі з крупнокаліберним кулеметом. Від цих куль там загинули наші хлопці.