За півтора роки продовольча інфляція в Росії посилилася до 28,7% відносно цін грудня 2013 року. Про це вперше розповіли у доповіді аналітичного центру при уряді Росії.

У звіті вказано, що м'ясо подорожчало на 22-23%, сир – на 20%, риба – на 38%, морква, яблука та крупи – на 37-49,2%. Російські аналітики визнали, що до подорожчання спричинили санкції, введені їхньою державою проти країн ЄС. Адже відмовившись від іноземних продуктів, росіяни не знайшли вітчизняної альтернативи.

"Взагалі російське ембарго на товари з ЄС – це пряме погіршення їхньої економічної ситуації. Росіяни наперед сплачують гроші іноземним постачальникам товарів. Коли їх привозять на територію Росії, товари знищують. Виходить, росіяни не мають ні грошей, ні їжі", - каже "Знай" Павло Мельник, директор агенції "МПП-консалтинг".

За минулий тиждень у сусідній країні знищено понад 500 тонн іноземних продуктів. Серед яких овочі, фрукти, м'ясо, гриби, сири тощо. Харчі чавили катками для укладання асфальту та закопували в землю.

Російська влада санкціями проти країн ЄС робить гірше своїм бізнесменам. Зараз вони мають великі збитки через знищення іноземних продуктів на кордоні.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"Компанії, які не перший рік спеціалізуються на поставках продуктів із-за кордону, фактично втрачають основний дохід. Звісно, що вони відтепер не платитимуть податків, у них бракує на це ресурсів. Тобто можемо говорити про зменшення надходжень до російського бюджету від бізнесменів", - зазначає фахівець.

Читайте також "Рано ставити хрест на економіці РФ. Від падіння нафти постраждаємо ми"

На думку експерта, у Росії невдовзі може виникнути продуктовий дефіцит і збільшення цін на харчі.

"Аби було враження перенасичення магазинів продуктами, достатньо, щоб їх було на 2-3 % більше від споживання. У росіян же виробляється менше 85 % продуктів від споживання. Через це вони впродовж багатьох років імпортували їжу. Зараз у разі недостачі хоча би 5 % продуктів у них виникне дефіцит. Як наслідок, відбудеться підвищення цін, виникнуть довгі черги в магазини. Росіяни вже скоро увійдуть у режим 1980-х років", - прогнозує Павло Мельник.

Через підняття цін, зменшення надходжень до російського бюджету поступово знецінюватиметься рубль. Також на його стабільність вплине зниження цін на нафту. Сировина за липень подешевшала на $12, із $60 до $48 за баррель.

"Ймовірно дешевшатиме і далі, особливо після стилю спілкування російських дипломатів із країнами-експортерами нафти. За реальним інфляційним паритетом теперішній курс вже має бути 71 рубль за доллар. Якщо брати їхню офійціну статистику про інфляцію, то долар в них має коштувати 61 рубль. Однак, зрозуміло, що офіційні дані щодо інфляції можуть бути применшені", - розповідає експерт.

Читайте також "За рік російська держава розпадеться. Бракуватиме грошей її утримувати"

За липень російський рубль впав на 17%. На початку місяця долар в Росії продавали за 47 рублів, а зараз – по 65. Надходження до бюджету Росії за останні два роки впали на 37%. З березня 2014 року бюджет сусідньої країни зменшився на $32 млрд.

"До березня-квітня російська економіка ще якось протягне. Може, навіть до червня. Це залежить від їхнього цьогорічного врожаю. Однак замінити іноземні продукти їм буде нічим. Харчі дорожчатимуть. Весною вони вже будуть готові відмінити своє ембарго й поновити іноземний імпорт, але не вийде. Логістичні ланцюги світових постачальників вже будуть перелаштовані під інші умови торгівлі. Навіть місяця не вистачить, аби відновити колишню торгівлю. Думаю, російській владі вже буде точно не до війни в Україні. Не буде грошей на це", - говорить Павло Мельник.

Він вважає, що значне послаблення економічної ситуації в Росії сприяє вдалому завершенню АТО на Донбасі. Адже вже взимку росіяни суттєво скоротять фінансову і збройну підтримку своїх сепаратистських угруповань в Україні.

"Наша армія має форсованими темпами відстрілювати російських найманців. Є великі шанси на швидке повернення наших територій. Зараз реально економіка Росії ослаблюється високими темпами. Обслуговувати і оновлювати озброєння вони не зможуть. Та по суті у них і немає сучасної зброї, вони використовують старий брухт, розроблений ще в СРСР. Наприклад, минулого місяця ми бачили з якою частотою розбивалися їхні літаки. У професійній сучасній армії такого б не було".

Нагадаємо, у червні російський прем'єр Дмитро Мєдвєдев заявив про відмову від індексації соцвиплат задля заощадження коштів у російському бюджеті.