Виставку раритетних світлин і документів "Українська Друга світова" презентують історики Українського інституту національної пам'яті у Львові. Стенди до неділі можна оглянути просто неба на площі Ринок.

Про це повідомляє Zaxid.net.

"Ми говоримо в тій виставці про ті аспекти, які замовчувалися в радянські часи, наприклад, про те, що війна почалася не в 1941-му році, а в 1939-му і Радянський Союз був одним із тих, хто починав цю війну разом з нацистською Німеччиною. Про агресію Радянською Союзу проти країн Балтії, про вбивства в'язнів у Львові у 41-му році при відступі радянської влади", – розповів Володимир В'ятрович, голова Українського інституту національної пам'яті.

Україна була однією із головних арен бойових дій Другої світової, близько 6 мільйонів українців воювали у шістьох арміях світу і саме ми понесли найбільші втрати – загинуло понад 10 мільйонів наших земляків.

Втім про важливу роль українців уже із перших днів протистоянь часто замовчували. Тепер історики на виставці доводять це через факти і особистості.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Є цілий ряд постатей, які не вивчаються, на жаль, поки що в шкільній програмі, але тим не менше, вони зробили визначний внесок і себе проявили. Власне ці постаті ми намагалися зібрати і розповісти про них на нашій виставці", – додав співавтор проекту Максим Майоров.

Читайте також: У Львові пройде додатковий концерт Макаревича

"Український вимір у ІІ світовій війні, цей наш проект, – це не стільки невідкриті чи незнані джерела, як переосмислені і нові акценти того, що вже було відомо історикам", – уточнив співавтор виставки Сергій Громенко.

Виставку на площі Ринок історики показуватимуть до неділі, а далі повезуть до Києва та інших міст України.