В понеділок у рамках фестивалю комедії "ГаШоТю" у столичному будинку кіно показали короткометражки молодих кінематографістів. Найкращу картину обирали українська актриса Тамара Яценко та режисер Дмитро Томашпольський.

Всього представили 4 роботи. Кожен фільм обговорювали журі та глядачі із зали.

"Українська жінка не повинна важити менше 50 кілограмів", - прокоментувала Тамара Яценко легку короткометражну комедію у французькому стилі "Не менше 50 кг" молодої української режисерки Марини Артеменко.

Кіно вже стало лауреатом понад 80 міжнародних фестивалів і розповідає про дівчину, яка не може потрапити на 20 поверх до робочого офісу, оскільки важить менше 50 кілограмів - не спрацьовує ліфт.

Читайте також: У Києві обрали кращий ролик про евроінтеграцію

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Сестра Марини Оксана Артеменко, яка також представила спільну із сестрою кінороботу "Абонент" розповіла "Знай" про свої фільми, критику та, власне, проблеми української кіноіндустрії.

"У кожної людини є своя думка. Фільм може подобатись, може не подобатись - і це нормально. До критики треба відноситись спокійно - сприймати те, з чим згодні, і відсіювати те, з чим не згодні. Інакше не можна... Свої фільми критикувати важко, бо ти бачиш помилок більше, ніж інші глядачі. Взагалі до свого фільму ставишся інакше, ніж до інших", - розповіла вона.

Фільм "Абонент" дівчата знімали практично без фінансування. Безкоштовно працювала і знімальна група, і актори. Була ціла низка людей і організацій, які допомагали. Тим не менш, робота потрапила в секцію Short Film Corner Каннського фестивалю.

"І почалась його фествальна доля. Він побував вже на понад 40 фестивалях, отримав декілька нагород, в тому числі диплом від Гільдії кінознавців і кінокритків на "Кінотаврі" в місті Сочі", - підсумувала Оксана.

Режисерка та сенарист Марина Артеменко пояснила, що власні фільми ніколи не критикуються об'єктивно, як і не власні.

"Бо мистецтво – це та штука, яка з самого початку сприймається суб'єктивно. Кожен режисер завжди хоче щось виправити, допрацювати, дозняти, бо усвідомлюєш свої помилки. "Не менше 50 кг" - це мій режисерський дебют, знятий на державне фінансування. Можна сказати, що це те кіно, де ми не мали майже ніяких обмежень у виробництві".

Прем'єра фільму відбулася в рамках Ukrainian Film Corner на 63 Берлінському кінофестивалі у 2013 році. Пізніше кіно вийшло в прокат у збірці "Українська нова хвиля. Романтік". Побував на понад 85 міжнародних кінофестивалях і завоював 20 нагород.

Один із глядачів фестивалю, який представився Романом, сказав "Знай", що отримав масу задоволення від перегляду як короткомеражок, так і майстер-класу зі створення та поширення комедії, який провів наприкінці режисер Дмитро Томашпольський.

"Короткометражки були всі досить різними й непередбачуваними, авторам вдалося тримати мою увагу й співпереживати героям весь час. Майстер-клас був для мене особливо цінним, і не зважаючи на те, що дуже хотів їсти, все ж лишився і не пожалкував. Для себе відкрив жанр "комедії" з нового ракурсу, йшлося про творення і поширення комедії, про гумор, сатиру, а також про здатність сміятися над собою як показник "здоров'я" особистості і нації зокрема".

Фестиваль комедії "ГаШоТю" проводиться цього року вперше. Він розпочався 27 березня і триватиме до 1 квітня. Вхід на всі заходи фестивалю - вільний.