У Кам'янець-Подільській фортеці, з 1 по 3 травня, пройшли лицарські змагання у рамках фестивалю "Форпост". Переможцем турніру "Щит-Меч" стала вінничанка Ольга Грабовська.

До дійства долучились учасники із усієї України у середньовічних костюмах. Дехто фестивальні дні провів у наметовому містечку прямо під стінами фортеці. Інші - зняли житло у місцевих мешканців.

Зокрема, вже за три тижні до початку травня неможливо було забронювати звичайний номер у готелі. Лишались тільки номери "люкс" за 10 тисяч гривень.

На фестивалі можна було взяти участь у майстер-класах із трайблу (танцювальний стиль, який віддалено нагадує танець живота), послухати аутентичну шотландську волинку, скрипки, ханги та джамбеї.

Читайте також: В 14-ти містах України святкуватимуть День вуличної музики

Популярні новини зараз
Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії
Показати ще

Форпост також пропонував долучитись до благодійного аукціону для бійців АТО, де продавали сувеніри та вироби народних майстрів.

Кожен турнірний день закінчувався тематичною факельною ходою від фортеці до міської ратуші.

Основну ж програму становили лицарі у сяючих обладунках із цілком реальною зброєю, яку вони пускали в хід під час змагань.

"По бойовій частині у лідерах - клуб Шарухань, це хлопці з міста Харкова, серед них є представники збірної України, які їдуть на чемпіонат світу - бити іноземців, показувати свої можливості, витримку, силу", - розповів "Знай" суддя турнірів та гофмаршал Дмитро Вятоха.

Він додав, що лицарі – досить агресивні, але не в кожного вистачає витримки, щоб цю агресію проштовхнути, правильно витримати. Основне ж завдання суддів – не допустити травм.

Оскільки зброя – справжня, то без них не обійшлося.

"Розсічення я називаю подряпинами. Серйозних немає травм. Проте якраз сьогодні дівчинка і отримала розсічення - губу порвала", - прокоментував суддя.

Він розповів, що у реконструкторському русі насправді представниць чарівної статі приблизно 15%. Дівчата б'ються, як турнірні бійці,сам-на-сам, не виступаючи групових боях. Поблажок серед хлопців слабка стать не має.

"Якщо дівчина виставила свою кандидатуру проти мене, наприклад, вона поставила мою фізичну форму під сумнів. Тобто я покажу їй у стовідсотковому викладенні, де її місце. Її місце - на кухні", - розповів колишній боєць лицарських турнірів. Він не б'ється вже близько чотирьох років. Йому сокирою відбили сальник над шлунком.

"Друзі розповіли, що можна бити людей, і за це нічого не буде", - жартує у відповідь на питання, як став реконструктором.

Таке хоббі – не з дешевих. Приблизна вартість звичайної амуніції – 12 тисяч гривень. Ціна значно зростає, якщо робити обладунки аутентичними - із історичним гравіруванням та золотими елементами.

Фестиваль "Форпост" проводять вже 4 роки. Наймасштабнішими подібними подіями в Україні можна назвати "Меджибіж" та "Поклик героїв".