Відсьогодні самобуди можна легалізувати. Про це повідомили в Державній архітектурно-будівельній інспекції. Якщо будівництво відбувалося з 5 серпня 1992 року по 12 березня 2011 року і споруда не порушує норм розташування, будівлю легалізують.

"Це хороша ініціатива, насамперед для людей без великих статків. Це переважно ті, хто самовільно займали територію під городи на пустирях, потім побудували там повітку для реманенту, далі — дачу", - говорить "Знай" ріелтер Юрій Клевак із компанії "Благовіст".

У Києві найбільше самозахоплених територій із самобудами біля метро Осокорки.

"Коли ця територія увійшла у межі Києва, там вирішили споруджувати висотки. Але потім не ризикнули через сильні підземні течії. Там утворився пустир, і люди потроху облаштовували городи. За десять років виросли стихійні квартали із дач", - каже ріелтер.

Деякі люди із передмістя Києва легалізовують свої будинки понад десять років. Витратили на це більше 20 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Це велика проблема. Ці люди безперервно носили чиновникам хабарі. Оскільки їхні поселення нелегальні, туди ніхто не тягнув газ, немає каналізації та водопостачання. Електрику вони купували напряму в постачальників, тому кіловат їм обходився мало не у вісім разів дорожче, ніж власникам легалізованих будинків. Енергію їм продавали за промисловим тарифом", - розповідає експерт.

Матеріал за темою Кияни перестали орендувати дачі

Про те, як будуть перевіряти спорудження об'єкту — у 2011 році його збудовано чи 2012 — в Державній архітектурно-будівельній інспекції не кажуть.

"Для цього треба залучати експертів. Думаю, віритимуть на слово. Цим будуть користуватися заможні люди, що позахоплювали територію біля води", - говорить експерт.

Щоб легалізувати самобуд, потрібно принести до Державної архітектурно-будівельної інспекції план об'єкта й експертний висновок, свій паспорт. Після перевірки документів там видадуть техпаспорт на будинок.

Нагадаємо, самобуди обіцяли легалізувати 2011 року. З 2012 року влада почала процес легалізації, якщо власники самобудів об'єднані в кооператив, а їхні будинки не суперечать державними вимогам. Однак на сесіях міських рад ці питання розглядали рідко.