Українське відділення міжнародної організації Тransparency Іnternational подало судовий позов проти секретаря Кабінету міністрів Романа Греби. Вони вважають, що чиновники намагаються створити кишенькову Наглядову раду в Нацагентстві боротьби з корупцією.

"Ми переконані у змові під час виборів членів Наглядової ради. Ми не хочемо допустити створення "кишенькових" громадських рад та виборчих комісій у антикорупційних органах, адже це поставить під загрозу всю антикорупційну реформу в Україні. А вона була виборена великою ціною", - пояснили свою позицію в Тransparency Іnternational.

До Наглядової ради обрали Романа Верешу від фундації "Відкрите суспільство", Олега Самуся з "України XX", Віктора Шлінчака з Інституту світової політики та Олександра Ружицького від молодіжного об'єднання "Львівський Євромайдан".

Активісти вказують, що ці люди не мають досвіду у боротьби з корупцією. В голосуванні взяли участь громадські організації, багато з яких зареєстрували за однаковими адресами. Кілька з них зареєстровані в центрі окупованого Луганська. В Інтернеті нема навіть згадувань про їх діяльність.

"Через фейкові порожні організації чиновники намагаються призначити підконтрольних їм людей. Ми не допустимо імітації громадської участі в цьому", - сказав член правління "Transparency International Ukraine" Ярослав Юрчишин.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Читайте також: Антикорупційне бюро набирає на роботу детективів

Активісти нагадують, що з початку незалежності в Україні створили понад 20 державних органів для боротьби з корупцією. Майже в кожному з них були так звані "представники громадськості", але вони лише були ширмою для чиновників.

"В новому Національному агентстві діятимуть лише четверо представників громадськості, причому проголосували за них в неділю. Голосували переважно нікому не відомі організації: Спілка сприяння молодіжному кредитуванню, "Відродимо село і молодь", "Конгрес молодіжних організацій України" – ви про такі колись чули? Який вони мають стосунок до боротьби з корупцією?" - каже директор Центру запобігання і протидії корупції Володимир Мартиненко.

Чиновники відмовилися скасувати результати голосування і порадили активістам звертатися до суду. Саме тому понад 20 громадських організацій від імені Тransparency Іnternational подали позов проти секретаря Кабінету міністрів Романа Греби, який організовував вибори до Наглядової ради.

Судове засідання має відбутися упродовж місяця.

Читайте по темі: Корупція і кумівство турбують українців найбільше - опитування