Через 5 років серед популярних професій в Україні будуть лікарі, програмісти й вузькі спеціалісти в галузі інтернет-просування послуг, вважають фахвці порталу працевлаштування rabota.ua.

"Багато професій видозміняться: адаптуються до інтернет-ринку або поєднаються з іншими фахами. Наприклад, будуть інтернет-продавці, люди, що розвивають бренди в глобальній мережі. Стануть популярні вчителі, але ті, які дають реальні результати для вступу у виш, які можуть адаптовувати шкільну програму до вимог сучасного ринку праці та побажань батьків", - говорить "Знай" Тетяна Пашкіна, експерт ринку працевлаштування порталу rabota.ua.

Через 5 років ринок працевлаштування вимагатиме вузьких спеціалістів. Через те, що Україна зближуватиметься з Євросоюзом, затребуваними стануть фахівці, що знаються на європейському законодавстві, податкових, санітарних і технічних вимогах. Також працівники, що зможуть адаптовувати та просувати українські товари за кордоном.

На думку експерта, значно популярнішими стануть творчі професії.

"Це буде не творчість для просвітительства чи виявлення власної думки – вірші, поеми, пісні. Креативний підхід використовуватимуть суто для заробляння грошей. Зараз всі ніші бізнесу заповнені. Тим бізнесменам, які захочуть туди влізти, потрібні будуть нестандартні рішення. Це може бути створення нетипового товару, логотипу, реклами, архітектури, написання текстів",- говорить фахівець.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Через велику народжуваність у 2009-2013 роках стануть затребуваними педіатри, спеціалісти з дитячого харчування, дитячі масажисти та вихователі.

"Педіатрів найматимуть у приватні клініки та центри. Найуспішніші добре зароблятимуть. Й надалі популярними будуть стоматологи. Взагалі медицина стрімко розвиватиметься".

Матеріал за темою Українські офісні працівники не проти працювати в полі – опитування

Не хірургічна медицина разом із салонами краси утворить нову нішу через 5 років, вважають експерти порталу працевлаштування HeadHunter.

"По-перше, щорічна медична діагностика та догляд за своїм тілом – це тренд. Все більше людей діагностуються про всяк випадок. По-друге, через війну в Україні маємо багато скалічених і ранених. Потрібні будуть спеціалізовані центри з лікарями, щоб повернути цих людей до нормального життя", - говорить "Знай" Руслана Березовська, експерт HeadHunter.

Також затребувані будуть психотерапевти, психологи, психіатри. А ще – хірурги, травмологи та реабілітологи.

Через зростання уваги в суспільстві до свого здоров'я набиратиме популярності екологічна їжа. Затребувані будуть спеціалісти з вирощування екологічно чистих продуктів і ті, які вміють їх продавати.

"Вже зараз вузька ніша органічних продуктів переростає в цілу галузь. Через п'ять років матимемо ще більший розмах і в торгівлі, і в виробництві органічних продуктів", - говорить експерт.

Матеріал за темою Найчастіше "згорають" на роботі жінки

Серед популярних керівних професій стануть антикризові менеджери, менеджери з розвитку бізнесу, фахівці крупних продажів. А також спеціалісти із енергозаощадження. Таких найматимуть на приватні виробничі підприємства та фірми середнього бізнесу. Фахівці економитимуть ресурси.

"Цікаво, що популярним у майбутньому професіям зараз не навчають в університетах. Ринок праці та вимог суспільства змінюється за кілька років. Наприклад, вивчити антикризового менеджера в навчальному закладі важко. Це має бути людина, яка пережила кризу і знає свою професію із практичного боку", - каже Руслана Березовська.

Матеріал за темою Які фрази не можна казати керівникові

Серед особистих якостей потенційних працівників популярнішими стануть ті, що орієнтуються на результат.

"Особливо успішними будуть діти нинішніх підприємців. По роботі з такими стикалася не раз. Вони вирізняються шаленою цілеспрямованістю. Вони на підсвідомому рівні розуміють, що хапатися треба за кожну можливість. І найголовніше, що більшість із них чітко знають, чого хочуть", - додає Тетяна Пашкіна.

Непопулярними професіями будуть юристи широкого профілю, екологи, політологи, економісти.