Цьогоріч уряд підготує законодавчу базу для переходу до трирівневої системи пенсійного забезпечення. Вона запрацює через півтора роки, повідомив міністр соцполітики Павло Розенко.

- Це не справжня пенсійна реформа, вона суттєво нічого не змінить. Теперішній дефіцит Пенсійного фонду й надалі зростатиме, - говорить "Знай" економіст Борис Кушнірук.

Чому в Пенсійному фонді зараз дефіцит 80 мільярдів гривень?

- Більшість підприємств малого і середнього бізнесу не сплачують відрахувань до Пенсійного фонду, аби заощадити свої кошти. Виплачують працівникам або повністю неоподатковану зарплату, або частково. Тому Пенсійний фонд поповнюється лише за рахунок потужних приватних підприємств та всіх державних.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Приватників, які не роблять відрахувань у Пенсійний фонд, можна притягти до відповідальності?

- Їх дуже багато, цим ніхто не займається. А якщо вони почнуть вносити ці відрахування, то прибутковість їхньої справи буде мінусовою. В Україні дуже високі відрахування, 36-48 відсотків від зарплати працівника. Майже пів зарплати кожного потрібно віддавати державі.

Як же тоді роблять ці внески крупні підприємства, де працюють десятки тисяч людей?

- Крупні металургійні, машинобудівні, хімічні підприємства мають надвеликі прибутки. Фонд заробітної плати у співвідношенні із доходами – це 10-12 відсотків. У середньому й малому бізнесі фонд зарплат - 80-95 відсотків. Якщо сюди ще приплюсувати державні відрахування, то ці фірми будуть щомісяця мати величезні збитки. Не матимуть чим їх перекрити.

Матеріал за темою Пенсії переходитимуть у спадок — Розенко

Які відрахування у розвинених країнах Європи?

- У Англії, наприклад, 10 відсотків від зарплати. Але їх сплачують всі. Там працює справжня трирівнева система. При виході на пенсію людина отримує мінімальне державне забезпечення. Воно в усіх однакове. Протягом трудової діяльності кожен робить внески у недержавний пенсійний фонд, страхову компанію або банк, а також збирає собі гроші на старість якимось іншим способом.

Таку саму схему пропонує Мінсоцполітики?

- Назва така, а суть – інша. На жаль, пенсійна реформа Розенка збереже старі корупційні схеми й суттєво нічого не змінить. Адже другий рівень накопичення - це окремий державний фонд, який створять. Це означає, що відрахування від зарплат найманих працівників лишаться в такому ж розмірі. Тобто підприємці малого й середнього бізнесу й надалі ухилятимуться від цих внесків. У пенсійному фонді й надалі ростиме дефіцит, який потрібно буде перекривати з бюджету.

Матеріал по темі Три пенсії замість однієї - ідея економіста

Чому в Міністерстві соцполітики другий рівень не зробили недержавним?

- Там працюють люди старої генерації. Вони не хочуть втратити можливість і далі дерибанити Пенсійний фонд. Якщо стануть менші відрахування, буде менше грошей для дерибану.

Як вони це роблять?

- Справа в тому, що оці 34-48 відсотків, які вираховують від зарплати, йдуть не лише в Пенсійний фонд, а у Фонд нещасних випадків на виробництва, Фонд з безробіття, Фонд тимчасової непрацездатності тощо. Наприклад, із Фонду тимчасової непрацездатності оплачують лікарняні та закуповують путівки на підприємства та установи. Причому розподіляють ці путівки у ручному режимі чиновники й тим підприємствам, яким вигідно. Там взагалі багато речей робляться в ручному режимі. Тому й виникає корупція.

Але ж ці всі фонди потрібні.

- Чому? Це стара неефективна система. Все нове вже не лише придумано, а й використовується у розвинених державах. Наприклад, Фонд нещасних випадків потрібен лише на травмонебезпечних підприємствах. Їм слід укладати угоду із страховими компаніями. По-перше, це економніше, бо не щомісяця із кимось щось стається. По-друге, страховики у разі смерті людини чи інвалідності виплатять чітку суму, яку вираховують прозоро.

Страхові компанії не зацікавлені у великій кількості страхових випадків, тому вони перевірятимуть ці підприємства. Для найнебезпечніших виставлятимуть великі рахунки. Цим зацікавлюватимуть керівництво поліпшувати безпеку. Щодо оздоровлення, то путівки в санаторії можуть купувати своїм працівникам і компанії.