Індексації соцвиплат до грудня швидше за все не буде. Про це сказала міністр фінансів Наталія Яресько. За її словами, для цього у бюджеті недостатньо коштів. Спершу її міністерство має знайти ресурси для незапланованих потреб Міноборони.

"Зараз і справді видатки бюджету більші ніж надходження. Крім того, мало не щомісяця знаходяться нові статті непередбачуваних витрат, пов'язаних із вторгненням росіян на нашу територію. Тому індексація пенсій, зарплат і стипендій зараз недоречна", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик компанії AFS.

На його думку, індексація загалом не змінить ситуації, а призведе до більшого знецінення гривні.

"Реальний сектор економіки зараз не дає потрібних прибутків, адже частина важких підприємств знаходяться на окупованій території, вартість металу на світових ринках цьогоріч впала. Єдине, що зараз стабілізувало нашу економіку, це позика МВФ на початку весни та скорочення імпорту через подорожчання іноземних товарів," - говорить експерт.

Матеріал за темою Потрібно відмовитися від індексації соцвиплат - експерт

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Оскільки коштів на індексацію соцвиплат ніде брати, влада б вдалася до друку іміссійних гривень.

"Це призвело б до нового витка інфляції та підвищення курсу долара до 27-28 гривень. В результаті б отримали нову хвилю підвищення цін і падіння купівельної спроможності населення ще на 7-10 відсотків", - прогнозує фахівець.

Він вважає, що індексацію пенсій, зарплат і стипендій можна робити як найраніше у грудні.

"Це передбачено у бюджеті. Однак бюджет робили, виходячи із майбутніх реформ. Але вже минуло півроку, а реформи мають лише декларативний характер. Вони не працюють. Пенсійна реформа не прийнята, детінізації малого й середнього бізнесу не зробили, майно олігархів не арештували й не продали. Іноземних інвесторів привабити немає чим, бо у нас і надалі процвітає хабарництво та йде війна. По суті, крім грошей МВФ уряд не спромігся залучити інші гроші. Тому можливості проводити індексацію немає", - каже Володимир Марченко.

Востаннє мінімальну пенсію, зарплату і прожитковий мінімум в Україні збільшували 1 грудня 2013 року. Зараз прожитковий мінімум і мінімальна зарплата 1218 гривень, мінімальна пенсія — 949 гривень.

Матеріал за темою Середня зарплата в Україні зменшилася на 880 гривень

Нагадаємо, президент Петро Порошенко на щорічному посланні у Верховній Раді попросив уряд проіндексувати соцвиплати раніше грудня, якщо буде можливість.