Законопроект про 100% облік теплової енергії та води внесуть у Верховну Раду наступного тижня. До 2017 року в кожну домівку мають встановити лічильники на тепло, воду та газ.

Лише кожна четверта квартира облаштована лiчильником газу в Українi сьогодні. За 2,5 року Облгази мають за свої кошти встановити лічильник в кожну українську оселю. Якщо власники не захочуть цього зробити - їх мають відключити від постачання газу.

Експерти вказують, що облаштувати обліковими пристроями житлові помешкання не вдасться, якщо уряд не перегляне норми споживання.

"Наразі норми споживання газу значно занижені в порівнянні з реальним споживанням. Це призводить до того, що людям невигідно платити за показниками лічильника і вони навіть псують ті, що вже встановлені. До того ж, тарифну політику змінюють ледве не щороку, тому говорити про якісні зміни – не можливо", - сказав "Знай" експерт з питань енергетики Володимир Омельченко.

Держава відшкодовує 40% вартості водних лічильників, проте лише через механізм банківського кредитування.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Ви маєте укласти кредитній договір із банком із ставкою 25% річних. Ми не можемо повернути гроші за купівлю водного лічильнику, якщо ви розрахувалися готівкою. Право на оформлення угоди мають лише Ощанбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк", - пояснили "Знай" по гарячої лінії в Держагенції з енергоефективності та енергозбереженні.

Читайте також: Яценюк зобов'язав облгази встановити лічильники

В установі зазначили, що кредитування для повернення грошей за закупівлю облікових установ було запроваджено ще в жовтні 2011 року.

Автори законопроекту про запровадження 100% облік тепло- і водопостачання до 2017 року кажуть, що за встановлення лічильників сплатить компанія постачальник. Згодом вони вирахують цю суму з платіжних рахунків споживачів.

"Ми передбачили розділ суми виплати за встановлення лічильників на 5-10 років. Скажімо, тепловий лічильник на звичайний будинок, якому в 27 квартир буде коштувати майже 2 000 гривень на одну оселю. Проте, і економія за нашими підрахунками може складати 20-30% від щомісячної сплати", - сказав "Знай" експерт Енергетичної групи Реанімаційного пакету реформ Іван Бондарчук.

Для стимулювання встановлення лічильників, автори законопроекту пропонують не постачати послуги тим, хто відмовиться від приладів обліку. Також обговорюється варіант позбавлення комунальних субсидій.

"Станом на сьогодні склалася ситуація, коли ви сплачуєте за умовний норматив в 10 кубометрів гарячої води, навіть, якщо використали 20. Платити треба не багато, чи замало. Платити треба справедливо", - зауважує Бондарчук.

Експерт зазначає, що запровадження 100% обліку газо-, водо- і теплопостачання було одним з пунктів коаліційної угоди. Саме там було обумовлено, що це має статися не пізніше 2017 року.

Читайте по темі: "Уряд перекладає відповідальність за економічну ситуацію на громадян" - Олександр Аронець про нові ціни на газ