Довкола "Укренерго" розгорається корупційний скандал. Журналісти розкопали, що держава купує трансформатори за ціною, удвічі вищою за ринкову.

Держава вирішила виділити на придбання трансформаторів 4 млрд грн. Ці апарати виробляє лише завод "Запоріжтрансформатор", що належить російському бізнесменові Костянтину Григоришину. І операцію провели так, щоб у тендері ніхто не зміг брати участі, про це повідомляють "Наші гроші".

Як стверджує видання, ціна трансформаторів - удвічі вища за ринкову. Незважаючи на шум і звинувачення у корупції, Нацкомісія з енергетики затвердила нову інвестпрограму для "Укренерго", скоротивши при цьому суму до 2,1 млрд. грн.

За даними моніторингу, на світовому ринку є багато пропозицій з цінами 10-13 тис. $/МВА. Мало того, такі ціни є навіть в Україні, і навіть в Григоришина.

Читайте також: "Укрнафта" подала до британського суду на "Нафтогаз"

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Наприклад, у вересні 2014 року "Запоріжтрансформатор" поставив білоруському "Мінськенерго" трансформатор АТДТН-200000/330/110-У1 за 10,3 тис. $/МВА. Такий самий трансформатор структура Григоришина планувала поставити одній із структур "Укренерго" вже за ціною 19 тис. $/МВА. Але тендер був скасований. А в новому тендері передбачена закупівля "Укренерго" трансформаторів за 113 млн грн., або $26 тис $/МВА.