Головна спортивна арена країни пройшла аудиторську перевірку фінансової діяльності за період з 1 січня 2012 по 1 листопада 2016 року, у результаті чого була виявилена низка причин збитковості. На сьогодні майно підприємства, яке має великі суми боргів, та його банківські рахунки заарештовані, повідомляє офіційний сайт Державної аудиторської служби України.

Підприємство вже протягом п'яти років має борги, зокрема, перед підрядниками за виконані будівельні роботи, на суму більш як 145 млн грн. Як результат, за позовами підрядних організацій судові органи прийняли рішення щодо стягнення зі спорткомплексу боргу на суму 93 млн грн та 61,7 млн грн штрафних санкцій.

Наразі заборгованість НСК Олімпійський перед державним підприємством Фінінпро, яке надало безпроцентну цільову позику спорткомплексу, становить майже 2 млрд 231 млн грн. До того ж за умовами договору з ДП Фінінпро НСК за отримання і користування цією позикою має щорічно сплачувати 800 тис. грн. На сьогодні підприємство не має достатньо обігових коштів для погашення згаданих боргів та добудови функціональної зони, оскільки його доходи мають сезонний характер і використовуються переважно на виплату заробітної плати, сплату комунальних послуг та інші витрати, пов'язані з утриманням стадіону.

Доходи НСК Олімпійський від проведення футбольних матчів залежать від відвідуваності футбольних матчів та останнім часом мають тенденцію до зменшення. Окрім того, за умовами договору з ТОВ ФК Динамо Київ підприємство фактично позбавлено права проводити матчі за участю інших футбольних команд без відповідного дозволу ФК Динамо Київ, тоді як спорткомплекс має статус національного спортивного закладу.

Також варто зазначити, що підприємство виконує невластиві йому функції та здійснює додаткові витрати з утримання низки об’єктів, які безпосередньо не пов’язані з діяльністю стадіону та які передало йому на баланс Міністерство молоді та спорту України. Зокрема, йдеться про адміністративну будівлю у м. Києві по вул. Еспланадна, 42, та об’єкт незавершеного будівництва в м. Бердянську Запорізької області, який тривалий час перебуває в занедбаному стані та непридатний для використання.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Водночас в адміністративній будівлі по вул. Еспланадна, 42 орендарі – юридичні особи – фактично займають приміщення, площа яких значно більша від площі, визначеної договорами, та за які не відшкодовуються комунальні послуги. Це призвело до непродуктивних витрат підприємства на суму 600 тис. грн. Крім того, непередача вільних приміщень у цій будівлі в оренду позбавила спорткомплекс можливості отримати 100 тис. грн доходів.

Про результати аудиту поінформовано Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України та Міністерство молоді і спорту України.

Нагадаємо, раніше портал Знай.ua повідомляв: футбольний експерт вважає, що Ярмоленку немає сенсу їхати в Європу.

Фото Getty Images