Громадські організації і правники України сьогодні, 3 вересня, презентували концепцію реформування системи державних закупівель ліків. Відповідний проект передали на розгляд Верховній Раді й Міністерству охорони здоров'я України.

Концепція передбачає передачу системи закупівель міжнародним організаціям, створення реєстру лікарських препаратів й уніфікацію відповідних документів, що дозволить знищити корупційні механізми і схеми, що діють у системі закупівель, пише Радіо Свобода.

Як повідомив один з авторів концепції, голова правління неурядового "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін, нині до 40% коштів, які держава виділяє на закупівлю ліків, складають переплати і "відкати". За словами Шабуніна, реформа системи закупівель ліків неможлива без докорінної реформи Міністерства охорони здоров'я, яка передбачає, серед іншого, зменшення впливу на міністерські рішення з боку фармацевтичної індустрії.

"Допоки це міністерство керується великою українською фармою (фармацевтичною індустрією), ніяких реформ не буде. Тому насправді класно, коли професійні юридичні організації разом з пацієнтськими організаціями виходять з пакетом реформ: це означає, що принаймні МОЗ точно змушуватимуть щось робити і з великою вірогідністю бодай якась частина цієї реформи вдасться", – наголосив Шабунін.

Читайте також: Через місяць в Україні закінчаться запаси вакцин

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець заявила, що парламентарі підтримують запропоновану громадськістю концепцію. Богомолець наголосила, що з вересня 2014 року і дотепер МОЗ не провело належних реформ у системі закупівлі лікарських препаратів.

"Від минулого року Міністерством охорони здоров'я систематично не було зроблено ні одного кроку для боротьби з корупцією. Ніяких змін у системі з вересня минулого до вересня цього року не відбулось", – заявила Богомолець.

Заступник міністра охорони здоров'я України Ігор Перегінець заявив, що, всупереч опору старої системи, МОЗ цього року зробило перші кроки у реформуванні системи закупівель. Так, згідно з домовленостями між урядом України і Євросоюзом, від кінця вересня у Києві разом з українськими експертами працюватимуть двоє європейських фахівців. Один займатиметься питанням створення єдиного державного реєстру лікарських препаратів, другий – реформуванням системи закупівлі ліків, повідомив Перегінець.