Спрощення процедури реєстрації місця проживання, полегшення процедури постанови на облік, безстрокова дія довідки вимушеного переселенця – такі нововведення почнуть діяти в Україні наступного року. Що має зробити влада, аби спростити життя понад 1,7 мільйону українських біженців?

Єдиним реформаторським законом, за який встигли вчора проголосувати депутати Верховної ради, стали поправки, які посилюють права й свободи переселенців. Таким чином українське законодавство наблизили до європейських стандартів.

Якщо раніше довідку переселенця видавали на півроку, тепер вона діятиме безстроково. До того ж, всіх внутрішньо переміщених осіб внесуть до єдиного електронного реєстру, що дозволить в максимально короткі терміни отримати довідку в разі переселення в інший регіон України.

"Наразі грошову допомогу призначають лише на термін дії довідки переселенця. Як тільки термін дії довідки збігає – людині доводиться витрачати час на її поновлення й лише потім звертатися за допомогою. Нові правила зекономлять біженцю час на пошук житла та роботи, замість біганини по кабінетах та стояння в чергах", - пояснила "Знай" юрист Ресурсного центру для допомоги вимушеним переселенцям Ольга Куришко.

Сьогодні підставою для отримання статусу переселенця є сам факт його проживання на тимчасово непідконтрольній Україні території. Тому у випадку втрати документів, що посвідчують особу та містять відмітку про її місце реєстрації на цій території, людина може надати інші докази, що підтверджують факт її проживання на окупованій території.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: У Києві відкриють центр допомоги переселенцям "Будинок вільних людей"

За три місяці уряд має привести свої накази та постанови у відповідність з новим законом. До переліку осіб, які підпадають під дію Закону, додали також іноземних громадян.

Щоправда, нововведення не чіпають болючих питань пільг при працевлаштуванні біженців та їх права на голосування.

"Мені відомо лише про компенсацію з боку держави витрат на переїзд та перекваліфікацію переселенців, коли вони мають запрошення працедавця. Про реалізацію закону щодо повернення працедавцям частини зарплати переселенців – мені невідомо", - каже Куришко.

На місцевих виборах з понад 1,7 мільйона вимушених переселенців – проголосували лише двоє громадян. З 11 позовів до судів – позитивних рішень було лише 4.

Експерт кажуть, що для повернення права голосу переселенцям доведеться міняти виборче законодавство. Владі також варто зайнятися зміною правил видачі виплат по безробіттю, оскільки наразі переселенці мають право отримувати його не більше ніж півроку. Процедура отримання субсидій на сплату комунальних послуг для переселенців залишається складною й практично унеможливлює її отримання. Пільгові кредити переселенцям для відкриття бізнесу також залишаються лише обіцянками.

Читайте за темою: Переселенцям готові платити більшу зарплату