"В Україні почастішали випадки зараження африканською чумою. А саме - серед диких кабанів у Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській областях. Серед домашніх тварин - у Сумській, Чернігівській, та Київській областях, - розповів під час брифінгу в прес-центрі Закарпатської ОДА в.о. начальника головного управління ветеринарної медицини Зіновій Романович.

В Київській області спалах хвороби зафіксували у ПАТ "Калита". Там довелося знищити понад 60 тисяч голів свиней. Виявлення нових осередків продовжується в Чернігівській та Київській областях. Цьогоріч в Україні виявлено 19 неблагополучних пунктів".

За словами Зіновія, поширення африканської чуми може спричинити введення заборони на експорт із України живих свиней, тваринницької продукції із свинини та зерна на термін до 3 років. Це призведе до непоправних економічних збитків.

Читайте також: Слон в Таїланді вбив бивнем погонича

"Занести збудника африканської чуми свиней з дикої фауни на господарство можуть мисливці та збирачі ягід та грибів. Також, зараження свиней відбувається через ґрунт, корми та навіть предмети догляду та транспортні засоби. Вірус передається шляхом безпосереднього контакту з дикими кабанами, бродячими тваринами, птахами, мухами та ін.", - повідомив ветеринар.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Нагадаємо, африканська чума - небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней. Люди цією недугою не хворіють. Незважаючи на те, що вірус був виявлений ще у 1903 році в Африці, до нині для профілактики ефективної вакцини не існує. Хвороба охоплює до 65 відсотків поголів'я тварин, майже всі з яких гинуть впродовж 6-13 діб.