Львівські активісти вийшли на мітинг проти харківського видавництва "Фоліо", яке рік тому надрукувало відверто українофобську книгу "Вчитель. Роман перемен" Платона Беседіна. Книга виправдовує російську агресію в Криму, а автор роздає інтерв'ю про "бандерівців" та "велику руську імперію".

"Поки українська влада забороняє продаж багатьох антиукраїнських книжок, видавництво "Фоліо" продовжує друкувати сепаратистські книги. Місяць тому в "шорт-лист" найпрестижнішої російської книжкової премії "Руський букер-2015" потрапив роман "Вчитель". Автор – кримчанин та відвертий українофоб, відомий висловами: "Нам не потрібна ваша Україна" та "Росія – сверхдержава, а в Криму – все прекрасно". Але його книга закуповується за державні кошти для українських бібліотек", - йдеться у зверненні Спілки письменників України до міністра культури, голови СБУ від 21 серпня цього року.

Ініціатором пікету виступила Львівська правозахисна організація "Меморіал". Голова правління обласної філії організації Роман Гунда каже, що вони вимагають заборонити участь у форумі видавництву, яке не вперше проявляє антиукраїнську позицію.

"Фоліо" відомо тим, що за часи Януковича друкувало всі книжки сумнівно відомого українофоба Табачника, великі наклади підручників, тепер – просувають у Росії цього Беседіна. Не можна дозволяти такому видавництву брати участь в українському форумі під час війни", - сказав "Знай" керівник місцевої філії "Меморіалу" Роман Гунда.

Активісти також просять СБУ перевірити "корупційні зв'язки між видавництвом та чиновниками, які продовжують друкувати у "Фоліо" підручники за державні кошті.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Протягом 2010-2013 років саме у "Фоліо" виходили книги Януковича, Табачника, Корнілова, Чаленко та інших, які потім за державні гроші закуповувалися для українських бібліотек.

Читайте також: Низку книжок заборонили ввозити до України

Гунда звертає увагу на вислови Беседіна стосовно російської влади та підтримки окупації Криму.

"Мої очі бачать рожевий туман захвату. Прогулюючись по Ялті, я спостерігаю величезну кількість приїжджих. Дивився статистику і знаю, що лише за червень людей на півострові стало на 20% більше, ніж у минулі роки. Зрозуміло, що возз'єднання Криму з Росією - це рішення спільної історичної долі. Це найголовніше - все нормально! У Криму прекрасно!", - заявляв Беседін два місяці тому у інтерв'ю севастопольскому виданню "Інформер".

У "Фоліо" коментувати ситуацію відмовилися, зазначивши, що вони звернулися до суду на Національну спілку письменників України за їх відкрите звернення до СБУ та міністра культури з вимогою зупинити співпрацю з виданням з боку державних органів.