Під комітетами Верховної Ради України зібралися мітингарі, які вимагають від нардепів терміново винести на розгляд Парламенту законопроект про виборчі права переселенців.

Про це повідомляє УНН.

Учасники протесту принесли під будівлю імпровізовану кабінку для голосування з написом "Крім переселенців", а також синьо-жовту фігуру "3%", що символізує кількість внутрішньо переміщених виборців.

Також громадські активісти тримали в руках плакати з написами "Не дискримінувати, а інтегрувати", "Не бійтеся власних громадян", "Рівні політичні права" та ін.

Мітингарі вимагали негайно винести на розгляд і ухвалити законопроект, що, на їх думку, допоможе врегулювати право голосу переселенців, які полишили свої домівки через військовий конфлікт на Сході України і анексію Криму.

Популярні новини зараз
Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Читайте також: У Молдові продовжуються масові протести з новими вимогами

"З одного боку законопроект підкреслює готовність держави інтегрувати переселенців в нові місцеві громади та пропонує зрозумілий механізм цього процесу, а з іншого - мінімізує можливість виборчих маніпуляцій з голосами цих виборців. Він розроблявся із залученням громадських організацій ,які займаються аналізом виборчих процесів та організацій, які захищають права внутрішньо переміщених осіб. На сьогодні №2501а-1 - єдиний законопроект, який оптимально враховує необхідність забезпечення конституційних прав переселенців та специфіку місцевих виборів," - пояснила експерт Інституту суспільно-економічних досліджень з питаннь внутрішньо переміщених осіб Тетяна Дурнєва.

Організаторами акції виступив Інститут суспільно-економічних досліджень, Громадянська мережа ОПОРА, Донецька обласна організація "Комітет виборців України", ВБФ "Право на захист", ВостокSOS та КримSOS.