В рамках відзначення Дня Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу в місті відкрили пам'ятник видатному українському вченому та громадському діячу Івану Пулюю.

Про це повідомляє прес-служба Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Відкриттю пам'ятника передувала урочиста літургія біля Ротонди Матері Божої на площі біля головного корпусу ІФНТУНГ. На відкритті були присутні представники місцевої влади.

Після літургії відбулось урочисте відкриття пам'ятник видатному українському вченому та громадському діячу Івану Пулюю на території головного корпусу університету.

Присутнім нагадали, що багато точних наук, які зараз є базовими для студентів, зокрема окремі розділи фізики, електротехніки, були детально розроблені в дослідженнях Івана Пулюя наприкінці ІХ та початку ХХ століття. Його дослідження стосувались електричних розрядів у газах, молекулярної фізики та електротехніки змінних струмів, особливостей отримання та застосування променів, які пізніше дістали назву рентгенівських.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Читайте також: Біля Університету Шевченка поставили пам'ятник його першому ректору

Іван Пулюй - український та австро-угорський фізик і електротехнік,винахідник, організатор науки, громадський діяч, перекладач Біблії. Доцент Віденського університету. Професор Вищої технічної школи в Празі, ректор першого в Європі електротехнічного факультету. Доктор Страсбурзького університету. Державний радник з електротехніки Чехії і Моравії. Член Наукового товариства імені Шевченка. Першим зробив знімок кісток руки доньки із використанням X-променів, які через 12 років були запатентовані як "рентгенівські".

Нагадаємо, у США відкрили перший в країні пам'ятник Небесної сотні.