Біля головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка відкрили пам'ятник Михайлу Максимовичу, його першому ректору.

Він був наймолодшим ректором у європейській історії. Після відкриття університету 1934 року, коли його призначили, йому виповнилося всього 30 років.

"І це вже був відомий у Російській імперії вчений-екнциклопедист. Дуже символічно, що ми відкриваємо йому пам'ятник саме сьогодні, в День його народження", - сказав академік Леонід Губерський, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Почавши керівництво університетом, він не лишив своєї наукової діяльності – досліджував ботаніку, історію, словесність, літературознавство та фольклор. Писав вірші.

"11 років ми зверталися до влади і лише зараз столичну вулицю Трутенка перейменували на Максимовича", - наголосив ректор.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Читайте також В Києві встановили рекорд з одночасного селфі (фото)

Михайло Максимович увійшов в історію ще й як науковець, що оскаржив теорію російського історика Погодіна, про переселення народу Київської Русі на Північний Схід після нападу Батия, яка знеособлювала українців. Також перший ректор Університету першим видав етнографічний збірник "Малороссийские песни", який став фундаментальним для дослідження українського фольклору.

"Михайло Максимович – це як наш університетський янгол-охоронець. Він спустився знову до свого навчального закладу. До навчального закладу, який зробив його відомим на весь світ. Максимович був наймолодшим ректором в усій історії. І, здається, цього б було б достатньо для всього життя. Але на цьому його досягнення не закінчувалися. Він був перфектним природознавцем, ботаніком. Крім цього – чудовим істориком, філологом, фольклористом етнографом, археологом. Максимович повернувся до університету і він є нагадуванням того, що ми в першу чергу, громадяни України і маємо шанувати її, як і свою Альма-матер", - сказав Іван Петриляк, декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Олександр і Максим Рачковські – скульптори бюсту. Перший пам'ятник встановили поету Василю Симоненку весною цього року. В дворі університету згодом зроблять Алею пам'яті видатних викладачів, науковців і випускників навчального закладу.