"Зафіксовано серйозне порушення законодавства України. Ваш комп'ютер був використаний з протиправною метою, а саме – перегляд і копіювання матеріалів, що містять елементи педофілії, насильства і гей-порно". Лист з таким текстом прийшов Катерині Зеленко начебто від "Кіберполіції". Про це вона повідомила на своїй сторінці в Фейсбук підкріпивши це скріншотами листа, та своїх пошукових запитів.

"Кіберполіції в Україні - є? У мене є час до світанку (саме 6 годин, ні більше, ні менше), щоб сплатити на унікальний для мене номер 600 грн за перегляд УВАГА гей порно і педофілії. Спеціально для любителів правосуддя - скріншот моїх пошукових запитів", - пише Катерина.

Читайте також: "Патріоти" на Сумщині зі зброєю вимагали гроші у підприємців

"Кіберполіція" зажадала, аби вона сплатила штраф у розмірі 600 грн, пообіцявши, що слідом за цим вони видалять її з якогось "чорного списку" та розблокують. І для сплати штрафу вказали "унікальний для неї номер телефону" Київстар +380976486284. І одразу ж пригрозили, що в разі несплати штрафу, їй загрожує "позбавлення волі терміном від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю". "Кіберкопи" відвели на сплату штрафу 6 годин.

У коментарі "Знай" Катерина зізналася, що не відразу зрозуміла, що це фейк. На екрані її комп'ютера раптом з'явилося повідомлення від "кіберполіції", швидше за все він був заражений вірусом.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

"На думки наштовхнув ліміт за часом в 6 годин, повідомлення я отримала в 3 ночі. Також збентежило те, що мені потрібно було подзвонити зі свого особистого номера на чужий номер. Це могло б спричинити за собою додаткові спроби стягнути гроші. З моєї карти, з мого банківського рахунку та ін".

Цей запис в соцмережі зібрав купу коментарів від користувачів, які поскаржилися на аналогічні випадки шахрайства. Наприклад, Тамара Мікаелян пише, що її одинадцятирічній дочці надійшов точно такий лист, шахраї вимагали 600 грн. За її словами, дівчинка була дуже налякана, та точно сплатила б гроші, якбм мала їх. "Ще довго її втішала", - пише Тамара.

Слід відзначити, що злодії не були спроможні навіть написати лист без помилок, та звинувачуючи в правопорушенні посилалися на статтю 241 (Забруднення атмосферного повітря) Кримінального кодексу України.

"Знай" звернувся за коментарем до Кіберполіції України, проте, вони вирішили відмовчуватися.