Представники української діаспори у США віддали до державного архіву унікальні документи про Голодомор в Україні 1932-33 років.

Документи свідчать про активну боротьбу за визнання Голодомору геноцидом, яку українці вели у США у 80-х роках минулого століття, передає Радіо Свобода.

Матеріали зберігали в бібліотеці при Фундації Олега Ольжича. Раніше діаспора не хотіла відправляти їх в Україну, оскільки остерігалась проросійської політики тодішнього президента Віктора Януковича.

Як розповів голова правління організації Сергій Кот, представникам діаспори вдалося добитися того, що до американських навчальних програм у рамках курсів "Порушення прав людини" та "Геноцид" внесли окремий розділ під назвою "Голод в Україні".

Читайте також: Діаспора збирає кошти на реанімобіль для АТО

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Ті надходження, які ми бачимо сьогодні, безумовно, збагачують як національний архівний фонд, так і, власне, допомагають розкрити невідомі сторінки з окремих тем історії українського народу, зокрема такої важливої теми, як Голодомор 1932-33 років. Що важливо з історичної точки зору - це визнання Голодомору геноцидом українського народу", - заявила директор Центрального архіву зарубіжної україніки Ірина Мага.

Виконавчий директор Спілки архівістів України Олександр Гаранін пообіцяв, що всі документи, передані українській стороні, будуть збережені для прийдешніх поколінь.