Заступник міністра юстиції з питань реєстрації Павло Мороз розповів, що понад 80% скарг щодо операцій із нерухомістю стосуються рейдерських захоплень, і часто для цього "чорні" нотаріуси завідома нелегально реєструють громадські організації.

"Близько 80% скарг стосувалися сфери нерухомості, а 20% - бізнесу. В основному мова йде про рейдерські атаки - захопленнях об'єктів нерухомості за підробленими або неіснуючим документами. Є кілька прецедентів, коли були допущені технічні помилки. Наприклад, з початку року зафіксовано вже три або чотири випадки, коли нотаріус зареєстрував громадську організацію. Але за нормами українського законодавства він не мав права цього робити. Цим питанням, як і реєстрацією політичних партій, займається Міністерство юстиції.", - повідомив Мороз.

Читати також: Парубій не вірить у штрафи за депутатські прогули

Мороз повідомив, що і міністерстві знають про "чорних" нотаріусів і запевнив, що всього по Україні їхня кількість є доволі малою - 4-5 осіб.

"Їх небагато, до п'яти чоловік по всій країні. Ми знаємо їх усіх, а на їх дії неодноразово надходили скарги. Якщо нотаріус справді зробив помилку, то доступ до реєстру майнових прав може бути заблокований на три-шість місяців. Після цього доступ поновлюється в автоматичному режимі. Але якщо порушення зафіксовано повторно, то доступ до бази може бути обмежений назавжди.", -повідомив Мороз під час інтерв'ю для видання ЛІГА.net.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нагадаємо, раніше Сумської нотаріус Наталія Волошина заявила, що Державний реєстр майнових прав був зламаний і від її імені у нього були внесені зміни.