Сьогодні українці згадують одну із найбільших техногенних катастроф в історії людства – 26 квітня виповнюється 31 рік з моменту аварії на Чорнобильській АЕС.

Масштаби катастрофи

Вибух реактора четвертого енергоблока спровокував серйозні наслідки: радіоактивні речовини розповсюдилися за межі країни, охопивши територію Білорусі, Прибалтику, Польщу, Швецію, Фінляндію. Трагедія завдала не тільки екологічних, а й економічних збитків. Потужність вибуху прирівняли до трьох сотень Хіросим.

За попередніми підрахунками, площа зони відчуження складає не менше 260 тисяч гектарів: від півночі Іванківського району Київської області до Поліського району.

Восени минулого року зруйнований четвертий енергоблок ЧАЕС накрили захисним саркофагом. Він вважається однією із найбільших споруд у світі: довжина складає 165 метрів, висота – 110 метрів, а важить він 36 200 тонн. Обійшлося таке будівництво недешево, довелося витратити 1,417 млрд євро та залучити до робіт близько чотирьох десятків країн.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Легенди та міфи Чорнобиля

Деякі медики запевняють, що радіація досі може впливати на щитовидну залозу. Справді, вибух реактора у 1986 році суттєво підірвав здоров'я людей, але постраждали від цього переважно ліквідатори катастрофи, їх діти, а також мешканці прилеглих територій.

Причина може критися у дефіциті йоду в організмі. Свого часу польський представник ООН Єжи Осятинський розповів, що дітям після аварії провели екстрене блокування щитовидки, ввівши достатню дозу йоду. Згодом такі ж профілактичні заходи організували в Україні, тому загроза насправді менша, ніж припускали раніше.

Інший міф про зону відчуження полягає у тому, що навіть декілька годин присутності на радіаційно забрудненій території можуть викликати захворювання на рак. Втім, це припущення спростував представник Всесвітньої організації охорони здоров'я Яків Кенігсберг.

Він стверджує, що виникнення пухлини у більшості випадків не стосується Чорнобиля, а хворіють на рак переважно ті, хто працює на хімічному виробництві.

Загадка для режисерів

Чорнобильська зона стала однією із найбільш суспільно значущих тем, тому її доволі часто висвітлювали представники індустрії кіно.

Серед найбільш популярних фільмів на цю тематику можна виділити наступні:

"Битва за Чорнобиль", "Розщеплені на атоми", "Чорнобиль – всередині саркофагу", "Чорнобиль. Прип'ять", "Земля забуття", "Аврора", "У суботу", "Заборонена зона", "Метелики", "Вовки у зоні", "Прип'ять. Залишені позаду".

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що в одному із київських храмів відбулася панахида по жертвам Чорнобильської трагедії.