У 2011 році прозвучала ідея про те, що в Сонячній системі колись був п'ятий гігант - на додаток до нинішніх Юпітера, Сатурна, Урана і Нептуна. Саме її існування й дозволило досить точно прийти до орбіт Марса і Землі.

Про це повідомляє сайт Університету Торонто.

Небесне тіло, найімовірніше, викинула випадкова гра гравітацій і вплив дуже великого сусіда - Сатурна або Юпітера. Але поки неясно кого саме з газових гігантів слід звинувачувати у вигнанні цілої планети.

Зникла планета, на думку дослідників, відносилась до того ж класу, що і Нептун з Ураном. Це був крижаний гігант.

Таке відбувається при близькому сходженні масивних планет. Вони розганяють один одного, і одна з них викидається з системи. Аналогічно міг "спрацювати" і Юпітер.

Популярні новини зараз
Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Якщо дорожите субсидією – не ігноруйте: що треба робити, щоб залишитися з допомогою Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Читайте також: Зонд виявив на кометі Чурюмова - Герасименко кисень

Канадські астрономи розглянули, який на це могли вплинути супутники Юпітера і Сатурна - Каллісто і Япет. Комп'ютерне моделювання показало, що ці процеси, підтвердили вигнання цілої планети близько чотирьох мільярдів років тому.

"Юпітер міг викинути п'яту гігантську планету, отримавши при цьому місяць з орбітою як у Каллісто, - сказав один з авторів роботи Ріан Клотье.

Поки це - лише непрямі докази, отримані чисто теоретичним шляхом.