Видатний фізик подав необхідні документи до Офісу інтелектуальної власності Великобританії, де запущена процедура оформлення прав на комерційне використання його імені. Кошти, виручені за продаж виробів із ім'ям Хокінга, підуть на благочинність, зокрема - на боротьбу зі СНІДом.

"Це особиста справа професора Хокінга, а не університету, але я вважаю, що він прийняв правильне рішення для захисту свого імені" - прокоментував представник Кембриджського університету, де працює вчений.

Читайте у розділі "Наука і техніка": Китай розмістить на орбіті величезну електростанцію

Наразі в інтернеті можна знайти сувеніри та нижню білизну, на яких зображений учений.

Британець став відомим на весь світ завдяки своїм роботами з космології. Він вивчав теорію виникнення світу в результаті Великого вибуху, а також теорію чорних дір. Висловив гіпотезу, що маленькі чорні діри втрачають енергію, випускаючи випромінювання Хокінга (названо на честь науковця – "Знай"), і, врешті-решт, "випаровуються".

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Ще в студентські роки, коли він навчався в Оксфордському університеті, у Хокінга виявили рідкісне захворювання - бічний аміотрофічний склероз. Це тяжке захворювання, внаслідок якого м'язова активність Стівена зійшла до мінімуму.

Спілкуватися із навколишнім світом йому допомагає комп'ютерна система, яку розробила компанія Intel. Вона аналізує рух зіниць вченого і пропонує відповідний набір слів.

Не зважаючи на хворобу, вчений продовжує публікувати наукові роботи, а також виступати у якості медійного персонажа в різних ток-шоу. У 2015 році на екрани вийшла картина "Теорія всього", написана за мемуарами дружини Хокінга. Фільм отримав найвищу нагороду – "Оскара".