41-річний пожежний з Міссісіпі Патрік Хардисон зараз живе з обличчям 26-річного механіка мотоциклів з Брукліна.

Про це пише CNN.

Пластичні хірурги з Нью-Йоркського університету провели саму "велику" операцію з пересадки обличчя в історії.

"У 2001, коли Патрік Хардісон увійшов до палаючого будинку, щоб врятувати людей, дах обвалився і його пожежна маска загорілася", - говорить доктор Родрігес, який очолював команду з 150 співробітників в університеті.

Хардисон затамував подих і вистрибнув у вікно.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Він залишився з величезною кількістю жахливих опіків по всьому обличчю, тулубу, а також на шиї та голові. Він втратив повіки, вуха, губи, і майже весь ніс, а також волосся, у тому числі брови.

Читайте також: Вчені створили штучну шкіру, що реагує на дотики

Потім у Хардісона було більше 70 операцій. Члени його церкви в Сенабоіі, Міссісіпі, побачили історію про пересадку обличчя, яку робив доктор Родрігес.

Вони звернулися до лікаря, який пізніше приїхав в Нью - Йоркський університет.

Після очікування протягом більш ніж року, донор був знайдений. Ним став Девід Родебаугх, 26-річний мотомеханик, який помер у аварії. Його серце, печінка, нирки, очі і кістки дісталися іншим людям.

Знадобилося 12 годин в операційній кімнаті, щоб видалити обличчя Родебаугха і доставити його до операційної Хардісона.

Родрігес і його команда дали Хардісону нове обличчя, скальп, вуха і вушні канали, повіки і м'язи, які управляють миготінням, вибрані частини кісток підборіддя, щік і носа.

Читайте також: NASA перейде на військово-морські технології через брак плутонію

Доктор сказав, що через три місяці після операції Хардісон почувається добре і перебуває на шляху до повного одужання. Через шість місяців, він повинен бути в змозі говорити цілком нормально.

Вся процедура, яка була оплачена Нью-Йоркським університетом, обійшлася в суму від $ 850,000 до $ 1 млн.

Хардісон заявив в інтерв'ю журналу New York, що він проведе залишок свого життя в постійному болю, але зі своїм обличчям.

З 1985 року 28 трансплантацій обличчя були виконані у всьому світі. За час проведення цих операцій було три смерті, але з іншими "обнадійливими" результатами.