Вчені з'ясували, ґрунтуючись на геологічних даних, що між Тихим і півднем Індійського океану 52 мільйони років тому хлюпалося древнє море.

Про це повідомляє Journal of Geophysical Research. Площа моря складала понад 15 мільйонів кв. км. Першовідкривачем його стали тайванські дослідники з команди геолога Джонні Ву. Він і назвали море Південно-Азіатським. Водойма зникла під поверхнею планети мільйони років тому, коли його тектонічна плита занурилася в мантію.

Дослідження тектоніки плит в районі Філіппінського моря вчені вели більше п'яти років. Стародавні плити літосфери океану занурюються в мантію повільно і науковим співробітникам вдалося визначити рух 28 великих уламків земної кори. Їх площа була 70 мільйонів кв. км.

Автори реконструювали їх положення в минулому і з'ясувалося, що частина цих фрагментів були раніше океанічної плит літосфери плитою.

Філіппінська плита росла і мігрувала на північний захід. Там вона зіткнулася з невеликими плитами і під їх тиском північна частина плити Південно-Азіатського моря занурилася в мантію.Аналогічний процес проходив на південній ділянці плити. Майже 10 мільйонів років тому вона остаточно зникла.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Нагадаємо, вчені запустять в космос супутники, щоб спровокувати штучне сонячне затемнення для наукових досліджень.

Підготував: Олександр Майер