Сьогодні о 12:00 біля КМДА стартувала акція "Один день з життя людини на візку", у рамках якої відома українська співачка Ірена Карпа та телеведуча Соломія Вітвіцька спробували на собі пересування столицею в якості "інвалідів".

"Коли ти у візку, ти можеш їздити лише на таксі. Банально, спеціально обладнаних туалетів немає фактично ніде по місту. Рідкісні пандуси у переходах роблять під таким кутом, що фізично неможливо ними користуватись. Причому це стосується не лише інвалідів, а і просто мам із дітками у візках та велосипедистів", - розповіла Знай.ua жінка із обмеженими можливостями, яка прийшла подивитись на акцію активістів.

Читайте також: При реконструкції Поштової площі знехтували інтересами інвалідів (фото)

У кожної з них свій маршрут та свої задачі: одна із них піднімалась по вулиці Прорізній, інша - по Богдана Хмельницького - до станції метро Золоті ворота.

У списку необхідних і, на перший погляд, простих справ, які треба було перевірити на собі: заїхати в магазин за продуктами, заплатити рахунки в банку, купити ліки та просто прогулятись.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Протягом експерименту дівчатам заборонено вставати з візка. Відео акції буде оприлюднене по закінченню. Його також передадуть до Департаменту містобудування та архітектури міста Києва.

Яка практика прийнята щодо людей із обмеженими можливостями у Європі та Сполучених Штатах розповіла Знай.ua мешканка Київщини Олена.

Вона відносно нещодавно перенесла операцію на коліні у Німеччині, оскільки перша українська операція була не успішною. Якийсь час могла пересуватись на візку, потім - на милицях. По роботі також літала до Америки у період реабілітації.

"В Україні фактично лише у аеропортах є спеціальні ліфти і туалети для людей на візку. У американських супермаркетах зразу дають спеціальний візок-машинку на вході, щоб зручно було пересуватись. Щиро кажучи, у наших магазинах ще до всього - надто слизько і небезпечно пересуватись навіть на звичайних милицях.

За її словами, в нашій країні неможливо спуститись навіть, якщо працює ліфт, оскільки після того завжди буває кілька десятків східців, а також додаткові сходи надворі.

"За даними Мінсоцполітики, в Україні проживає 2,8 осіб з інвалідністю, 150 тисяч з них - кияни", - повідомив сумну статистику один із організаторів столичної акції та керівник ГО "Підмога.info" Олексій Краснощоков.