Уночі 19 травня вдалося визволити з полону терористів двох українських військовослужбовців 8-го батальйону Національної гвардії України Миколу Валебного та Ігоря Панчишина.

"Військових звільнили після довгих умовлянь польового командира терористів. Близько доби велися переговори. Хлопці більше трьох місяців провели в полоні у Донецьку" - повідомив координатор групи по визволенню полонених "Патріот" Олег Котенко.

Чоловіки зізналися, що найбільше мріють про повернення додому.

"Вдома жінка чекає і 10—місячний синок. Як би ви тільки знали, як я хочу їх обняти" - каже Микола Валебний.

Читайте також: З полону терористів звільнили трьох бійців АТО

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

В полон військові потрапили випадково. Коли їхній батальйон залишав позиції, їх забули.

"В Дебальцевому наше командування нас забуло. Склалася така ситуація, що мусили скоро тікати, і нас забрати не встигли. Зв'язку там не було. Потім саме командування визнало, що то була їхня помилка і вони дуже шкодують про те" - каже Микола.

Чоловіки після добового обстрілу вийшли із свого укриття і побачили, що всі їхні побратими зникли.

"Ми вийшли, а нікого немає. Пішли своїх шукати. Дійшли аж до Логвинова, і там нас узяли в полон. Повезли в Донецьк. Допитів не було і тортур, нормально відносилися, годували, заставляли багато працювати, але відносилися по-людськи. Там люди теж від боїв змучилися, не набереться багато таких, хто хоче воювати. Роботи в них нема, багато людей виїхало, будинки стоять пусті" - згадує полон Ігор Панчишин.

У полоні військових умовляли залишитися в Донецьку.

"Трохи нас обіжали. Займалися різним: принеси, подай, помий. Тортур над нами не було, тільки питали: укропи, чого ви сюда приїхали? Вони там теж хочуть мирного життя. Казали, дамо роботу, лишайся тут, перевозь сім'ю. Але мені моя земля рідніша. Хочу дослужити цю ротацію і вернутися назад, в Червоноград, на шахти працювати. В ополченії теж шахтарів бачив, бо шахти закриті, і вони йдуть в ополченіє. Кажуть, що інакше заробити ніяк там не можна" - каже Микола Валебний.

Станом на початок травня з полону звільнено 2,7 тис військових. За підрахунками міжвідомчого центру зі звільнення полонених у терористів залишається ще близько 300-400 українських військових.