Оболонський районний суд Києва почне розглядати справу президента втікача Віктора Януковича, якого звинувачують у державній зраді. Військова прокуратура направила обвинувальний висновок ще на початку березня.

Про це повідомляє DW, аналізуючи майбутній судовий процес. Януковича звинувачують у державній зраді, в пособництві при навмисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, а також в пособництві ведення агресивної війни.

Згідно із законодавством йому загрожує позбавлення на строк від 10 до 15 років по кожному епізоду. Одним з головних доказів у справі є його лист до російського президента Володимира Путіна і в Раду Федерації РФ, де Янукович просить ввести війська РФ в Україні. Також доказовою базою слугуватимуть заяви свідків, речові докази, документи, висновки експертів, відео- і фотоматеріали.

Всього в справі фігурує понад 100 свідків, серед яких був застрелений екс-депутат Держдуми Денис Вороненко. Але це вбивство не вплине на хід процесу.

Розглядати справу доручили суддям, які винесли вирок екс-бійцям батальйону "Торнадо", - Владиславу Дев'ятко, Дмитру Камбулову і Максиму Титову. Сторону обвинувачення представлятиме військовий прокурор Руслан Кравченко.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У той же час захист Януковича заявляє, що передача справи про держзраду в суд незаконна. Адвокати стверджують, що їхньому підзахисному не вручили постанову про притягнення як підозрюваного, а тому немає підстав для розгляду справи. Також юристи говорять про численні процесуальні порушення.

Янукович проходить також в ряді інших справ. Серед них розслідування про застосування надлишкових силових методів, спецзасобів та вогнепальної зброї проти мітингувальників на Майдані. Його підозрюють в створенні злочинної організації. У такому ж статусі він проходить по справах Межигір'я і "Укртелекому".

Нагадаємо, портал "Знай.ua" повідомляв, представники оточення Януковича погодилися давати свідчення проти нього. Вони також визнали і свою провину.