Дослідники виявили причину, яка не дозволяє знищити одне з найстрашніших захворювань в історії людства - чуму. Живучість чумної палички пояснюється її здатністю ховатися усередині амеб.

Про це повідомляє AEM. Епідемії чуми забрали десятки мільйонів життів людей. Для хвороби характерна надзвичайно висока смертність, яка досягала іноді 95%. Згідно підрахунками її жертвами стали майже 60 мільйонів чоловік.

Незважаючи на стрімкий розвиток медицини, чуму не вдалося повністю знищити і в наші дні. Щорічно хвороба вражає 2,5 тисячі людей і тенденція не знижується.

Медики з'ясували, що чумна паличка може вижити навіть тоді, коли її поглинають імунні клітини. Вони припустили, що збудник хвороби може використовувати їх як укриття.

Дослідники виростили і перемішали колонії трьох найнебезпечніших штамів чумної палички і колонію ґрунтових амеб. Після цього в пробірку помістили речовину, яка здатне знищити хвороботворні бактерії.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Але чумні палички використовували спеціальні білок, який дозволив їм проникнути всередину амеби і "наказати" не їсти їх. Таким їм вдалося сховатися від дії речовини. При видаленні гена, відповідального за виробництво даного білка, збудники хвороби стали розчинятися в амебі.

Нагадаємо, портал "Знай.ua" повідомляв, медикам вдалося досягти небувалого прориву в хірургії. Вони навчилися пересаджувати мозок.