З кожним роком медики фіксують збільшення скарг від пацієнтів на синдром хронічної втоми (СХВ). Більшість людей пов'язують цю недугу з втомою на роботі чи стресом. Проте спеціалісти знайшли нову несподівану природу цього неприємного явища. За словами дослідників, СХВ провокують бактерії у кишечнику.

Про результати своїх досліджень вчені з університету Колумбії розповіли на сторінках Microbiome.

"Можливо, що синдром хронічної втоми розвивається так само, як хронічні болі в кишечнику, що виникають через порушення в двосторонньому "спілкуванні" між мозком і кишечником, яким зазвичай керують бактерії і продукти їх життєдіяльності. Відкривши бактерії, які викликають ці проблеми, ми стали на крок ближче до коректної діагностики СХВ і створення методів його лікування", - розповів біолог Брент Уільямс.

Щоб упевнитися, що саме мікроорганізмі є причиною СХВ, вчені провели експеримент з 50 пацієнтами, які скаржилися на сидром хронічної втоми. Медики зробили аналіз на хімічний склад крові та дослідили стан мікрофлори кишечнику у здорових людей, та тих, що страждають від СХВ.

Результати аналізів значно відрізнялися у здорових та хворих. Проте не це стало несподіванокю. У всіх хворих піддослідних у кишечнику спостерігалося незвично велику кількість мікробів з роду Alistipes і ряду невідомих мікробів з роду Bacteroides. А от кыльыксть мікроорганізмів роду vulgatus, навпаки, була незначною.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як саме проблеми мікрофлори кишківника провокують розвиток синдрому хронічно втоми, медики поки що пояснити не можуть, проте припускають, що це може бути пов’язане з синтезом вітаміну В6 та інших важливих речовин в організмі.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", спеціалісти розповіли, на яких побутових предметах живе найбільше шкідливих мікроорганізмів.