Олександр Турчинов пояснив, чому Україна тимчасово втратила Крим, але втримала більшу частину Донбасу, а також заявив, що ми не маємо іншого виходу, крім як повернути південну частину Донецької та Луганської областей.

Про це Секретар РНБО розповів у своєму інтерв’ю, згадуючи страшні події 2014 року, виданню "ВВС. Україна".

"Тут все просто: активна фаза операції по Криму почалася, коли ще на Майдані лилася кров. Підготовча фаза - набагато раніше.

Кримську операцію вони (окупанти – ред.)провели, скориставшись тим, що в Україні не було влади та силових структур, здатних чинити опір. І все одно - замість запланованого триденного бліцкригу вони загрузли там на місяць. А без завершення кримської операції вони не могли розвивати військову агресію на материковій частині України. Це дало нам можливість виграти час, і за цей час підготувати бодай якусь армію, Нацгвардію, добровольчі батальйони, підготуватися до протистояння", - сказав Турчинов.

Проте зараз ситуація дещо змінилась. Ми впевненими кроками просуваємось вперед і за словами Секретаря РНБО, антитерористична операція повинна закінчитися лише перемогою. Він зазначив, що за минулий рік Україна не втратила жодного метра території, а навпаки, дещо відвоювала.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"У нас нема іншої альтернативи, крім як перемагати. Минулий рік був першим, коли ми не здали жодного метра землі, а навпаки здобули десятки кілометрів. Тому я вважаю, що наше завдання - метр за метром, кілометр за кілометром, мінімізуючи втрати, просуватися на схід. Головне - не проскочити кордон", - підсумував Турчинов.

Також Турчинов додав, що повторив би знов те, що зробив у 2014-му, якби нависла нова загроза, він знову б підписав указ про початок антитерористичної операції.

"Я дуже багато разів аналізував ситуацію, прокручував ті події в голові ще й ще раз, думаючи, що ще можна зробити. Я не знаю. Мабуть, я пройшов би цей шлях знову. Тому що можна зробити дуже багато, коли у тебе є відповідні інструменти. коли у тебе є полки, ти можеш бути полководцем. а коли у тебе нічого немає, а є тільки величезна відповідальність, то варіантів не так багато", - підсумував Серетар РНБО.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", станом на ранок 14 квітня ситуація на Донбасі залишається напруженою. Проросійські бойовики за минулу добу 65 разів обстріляли позиції українських бійців у зоні АТО, ігноруючи режим тиші. Двоє українців отримали поранення.