Система освіти в Україні потребує невідкладних змін не тільки на рівні фінансування, перегляду стандартів та запровадження тестування. Головною проблемою для більшості учнів та вчителів досі залишається оцінювання.

Про це в інтерв'ю "Новое время" розповів співзасновник і директор зі стратегічного розвитку приватної школи "Афіни" Олексій Греков.

Необхідність нового підходу до оцінювання

На думку фахівця, більшість дітей панічно боїться отримати негативну відмітку, тому їх досить рідко можна побачити радісними, коли повертаються зі школи.

Тепер Греков працює над доволі непростим проектом, задаючись питанням: як скасувати оцінки?

Популярні новини зараз
Київстар відреагував на безмежні питання щодо підвищення тарифів: "Довго утримувався від цього..." Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"Шкільний бал – це мішанина різного типу. Робити цифри із успішності дитини неможливо", - додав він.

Без шкоди для рівня знань: новітні ідеї успішної школи

Новітня система, яку пропонує експерт, базується на рівному поділі навчальних досягнень. До її складу входять чотири компоненти. Перший – це безпосередньо самі знання, все, що необхідно запам'ятати для успішного майбутнього: теореми, іноземні слова, аксіоми, визначення.

Наступна складова передбачає отримання навичок. Педагог враховує повторювані дії, допомагає учневі довести їх до автоматизму та не замислюватись наступного разу при їх виконанні. Наприклад, як при скороченні дробів.

Важливими компонентами він вважає також перевірку звичайним тестом у режимі "питання-відповіді", але тут потрібно звертати увагу виключно на швидкість реакції дитини.

І найбільш вагомим у системі освіти Греков вважає так звані "відкриті алгоритми" – постановка логічних задач, для вирішення яких знадобляться не тільки набуті знання, а й практичні навички та життєвий досвід.

"Результат рішення може бути неправильним. Це не важливо. Відкрите питання може і зовсім не мати "правильної" відповіді", - вважає педагог.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що вища освіта стала не по кишені українцям – середня вартість навчання у деяких закладах тільки за рік зросла на 8-9 тисяч.