Міністерство закордонних справ України повинно аргументовано і адекватно відреагувати на сьогоднішню заяву представниці МЗС РФ Марії Захарової.

Про це заявив Надзвичайний і Повноважний Посол України Маркіян Лубківський.
"Це не Україна, а Росія, як правонаступниця Російської імперії і СРСР, вже не одне століття сповідує політику мовного геноциду щодо України, сусідніх з нею держав і народів", - написав він у своєму Facebook.

Лубківський нагадав віхи цієї геноцидної політики, зокрема: укази Петра I про заборону книгодрукування українською мовою, укази Катерини II про заборону викладання українською мовою в Києво-Могилянській академії, Валуєвський циркуляр від 1863 р, Емський указ від 1876 р , антиукраїнські укази уряду Столипіна, знищення режимами Леніна і Сталіна української інтелігенції і селянства, антиукраїнська політика комуністів.

"Цей ряд можна розширити і продовжити ...", - зазначає дипломат.

Маркіян Лубківський наголосив, що саме Росія сьогодні не лише не забезпечує, а й порушує всі права національних громад, зокрема, української. Дипломат зазначив, що українці в Росії не мають можливості повноцінно навчати своїх дітей українською мовою: серед 2 мільйонів українців в РФ лише менше двохсот дітей вивчають українську мову як предмет або факультативно.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"А ліквідація української бібліотеки в Москві ?! А закриття федеральних організацій українців Росії, зокрема, Об'єднання українців Росії та Федеральної національно-культурної автономії українців Росії ?! А утиски кримських татар на анексованій Росією території України ?! Це не геноцид ?!", - обурюється дипломат.

Тому Маркіян Лубківський наполягає, що МЗС України "повинно реагувати на заяви Росії, подібні до сьогоднішньої, швидко, гостро і голосно - на весь світ".

Як повідомляв сайт Знай.ua, Захарова вважає мовним геноцидом обмеження російської мови в ефірах українських каналів.