Група шотландських археологів розшифрувала доісторичні послання, що були викарбувані стародавніми людьми на колонах храмового комплексу Гебеклі-Тепе, що знаходиться на схід від міста Шанлиурфа в Туреччині.

Століттями вчені намагалися розгадати таємницю загадкових надписів. Проте спеціалісти з Единбурзького університету вважають, що їм це вдалося, - пише INVADERS.

За словами археологів, доісторичні люди описали події, що відбулись близько 11 тисяч років тому, а саме падіння комети на Землю, що призвело до різкої зміни клімату. В науці цей період похолодання отримав назву "Пізній дріас".

Гебеклі-Тепе знаходиться практично під землею, археологам вдалося лише на 5% його розкопати. Призначення храму назвали не релігійним, а побудоване з наукової метою. Перші звіздарі спостерігали звідти за небесними тілами. Вчені досліджували зірки та планети, а потім дані записували прямо на стінах будівлі. Так з'явилась і інформація про падіння комети.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", археологи відкопали унікальну зоряну мапу у гробниці давньоєгипетського архітектора Сенмута.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще