Hubble виявив чорну діру, яку відкинуло невідомою силою. Вчені припускають, що причиною цьому можуть бути гравітаційні хвилі, які виявили трохи більше року тому.

Нова знахідка дещо спантеличила спеціалістів з Університету Джонса Хопкінса, про що розповіли в журналі Astronomy & Astrophysics.

Її масу оцінили в 1 мільярд мас Сонця. Вчені розповіли, що для того, щоб такого гіганта зсунути з місця потрібна сила, що дорівнювала б 100 мільйонів наднових.

За версією астрономів, такою силою можуть володіти гравітаційні хвилі, що надходять від двох чорних дір, що зливаються разом.

Сліди цих хвиль, які виявили рік тому, зараз вчені спостерігають і в атмосферних планет. Проте масштаби цього явища вражають, раніше вченим не доводилося мати справу з космічними об’єктами таких розмірів та сили.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Кого не мобілізують до армії: перелік професій Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Фахівці у ході досліджень оцінили розміри та масу чорної діри та газів, що накопичуються навколо неї. Здивував той факт, що ці гази постійно віддаляються від центра чорної діри і швидкість досягає 4,7 мільйонів миль за годину. За висновками експертів, гравітаційна чорна діра повинна рухатися з такою ж швидкістю.

За підрахунками астрономів, якщо діра продовжить свій рух, то вже за 20 років вона взагалі перетне межі своєї галактики.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", міжнародна група вчених знайшла на просторах Всесвіту зменшену копію галактики, схожу на наш Чумацький шлях.