Американські дослідники б'ють на сполох: льодовики Гренландії на вірному шляху до зникнення, і ніщо вже не здатне цього змінити.

Вчені з Університету штату Огайо вважають, що 20 років тому льодовики пройшли певну точку неповернення, і тепер вони приречені, пише Science Alert.

Справа в тому, що до 1997 року тала вода ще утримувалася фірном - це крижаний покрив, який представляє собою перехідну форму між снігом і льодовиковим льодом.

Тала вода стікала зверху донизу, утворюючи новий покрив льоду, за рахунок чого льодовики росли. Однак із підвищенням температури танення посилилося.

Тому, фірн перетворився на лід, а тала вода почала стікати прямо в море, поступово підвищуючи його рівень.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Ці периферійні льодовики та крижані шапки можна розглядати як колонії льоду, які швидко зменшуються, а багато хто з них, швидше за все, зникнуть у найближчому майбутньому", - розповів геолог Ян Ховат з Університету Огайо.

Під найближчим майбутнім учені мають на увазі поточне сторіччя. За їх найскромнішими прогнозами, льодовики зникнуть до 2100 року.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", землянам пообіцяли кліматичний Армагеддон.